Man.Eat.PlantVegan is HOT. Vegan voeding is niet meer weg te denken uit de culinaire wereld en deze manier van eten wordt door een behoorlijke groep mensen omarmd. Sommigen eten echt altijd vegan en anderen maken iedere dag de keuze vegan of niet. Lisette Kreischer kennen we van het platform Be Ecofabulous en van de kookboeken die ze geschreven heeft. Samen met Maartje Borst, de chef bij ‘Koffie ende Koeck’, een vegancafé in Amsterdam, schreef zij het boek Man.Eat.Plant.

Want mannen laten het een beetje afweten wat de vegan leefstijl betreft. Mannen zijn pas stoer als ze grote stukken vlees braden en wie staat er altijd achter de BBQ? Inderdaad, ook al zo’n mannending. Mannen moeten eens omgeturnd worden want dit kan echt zo niet doorgaan is de mening van de schrijfsters
Dus gaan we vegan stoer maken zodat mannen zich niet hoeven te schamen dat ze ook, net als veel vrouwen, vegan gaan eten. In Man.Eat.Plant zien we stoere recepten. Uiteraard komt de grill/BBQ daar soms aan te pas. De titels van de hoofdstukken liegen er ook niet om. Furious breakfasts, Hunted veggies, Brutal smokin’ bbq, Damn good food, Devil’s delights. Het is duidelijk dat we hier mannentaal spreken. Net als de namen van de gerechten. Ook daar hoef je je als man niet voor te schamen. Gruwelijk tofugebraad, Vuige vintage huzarensalade, Beercan Cabbage, Mad Smoothie Head of Plain Sailing Pirate’s Dinner.

Nee, als man kun je uit de voeten met dit boek. En dan heb ik het nog niet eens over de foto’s. Volop  mannen vol tatoeages en stoere koppen en allemaal zijn ze vegan. En ze leggen nog uit waarom ook. Wie er een vegan levensstijl op na houdt kan zijn hart ophalen in Man.Eat.Plant want de recepten mogen er zijn. Echt hele lekkere recepten die iedereen wel een keer wil proberen. Dus wat dat betreft een prima boek.

Wat tegenstaat is de drammerige manier waarop de vegan manier van leven wordt gepromoot en vooral de wijze waarop de vleeseter te horen krijgt dat hij iets ‘gruwelijks’ doet. De woorden lijden, dood, gruwelijk, dierenleed, dierenuitbuiting etc. passeren regelmatig de revue. Vegan is goed en alle andere keuzes zijn fout. Er is geen enkele tussenweg of dialoog mogelijk en dat stoot wel een beetje af. Als vleeseter die altijd probeert goede keuzes te maken had ik het gevoel niet welkom te zijn.

Blijft overeind dat de recepten meer dan uitstekend zijn en zeker het proberen waard. In het inkijkexemplaar op Bol.com kun je het recept voor Curious Cured Carrot zien. Winterpeen in zoutkorst. Je hebt er een rookoven voor nodig maar die zou je alleen voor dit recept al aanschaffen.
Een fijn boek. Alleen de toon had wat minder belerend mogen zijn.

Bekijk op bol.com

Man.Eat.Plant – Lisette Kreischer en Maartje Borst – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021569826 – €20