Link naar inkijkexemplaar op Bol

De Spaanse keuken staat in de culinaire schijnwerpers. Steeds meer kookboeken met recepten uit die geweldige keuken en ook kookprogramma’s op televisie die deze keuken omarmen zorgen daarvoor. En het werd ook weleens tijd want Spanje is een land waar je de fijnste en mooiste ingrediënten om mee te koken kunt vinden. In Spanje gaat het altijd over eten. Uit eten gaan is betaalbaar en alle goede restaurants zitten dan ook altijd vol. Het was een plezierige verrassing om De Bijbel van de Spaanse keuken te zien verschijnen. En dan ook nog gemaakt door iemand met verstand van zaken. Raquel Palla Lorden is kok en werkte als food editor voor o.a. 24kitchen. Ze reist met ons door het land van haar vader en doet zowel kleine dorpjes als grote steden aan. We doorkruisen het hele land en leren op die manier de gerechten en specialiteiten kennen.

Het is geen virtuele reis die Raquel Palla Lorden maakte. Ze pakte daadwerkelijk haar koffers en maakte, zoals ze zelf zegt, een enorme rondreis met als allerbelangrijkste bestemming het geboortedorp van haar vader. Ze onderzocht waar ze nu eigenlijk vandaan kwam en thuishoort.
Tegelijk leerde zij de Spaanse keuken goed kennen. Een keuken die veel invloeden kent uit de Arabische, Franse, Joodse en Italiaanse wereld. Een keuken die gebaseerd is op producten die uit de regio komen en altijd van hele goede kwaliteit zijn.

De indeling van de Landenbijbels is inmiddels bekend. Na de inleiding, de how-to’s en de basisrecepten die, op een enkel recept na, bouillons en sauzen zijn gaan we als eerste naar Noord-Spanje. Aan het begin van ieder hoofdstuk tref je een inhoudsopgave. Alleen daarvan al gaat je hart sneller kloppen en dan heb je nog geen recept gezien. Boven de recepten staat voor hoeveel personen het gerecht is en of het een tapa is. Een tapa is een klein hapje of bijgerecht en kan van alles zijn. De Spaanse gerechten zijn bij uitstek geschikt om een tafel vol mee te zetten zodat kleine hapjes omgetoverd kunnen worden tot een volledige maaltijd. Een aantal typisch Spaanse ingrediënten zul je niet zo makkelijk vinden in Nederland maar je krijgt in dat geval altijd een alternatief.

Ook de grotere schotels mogen er zijn. Zoals de “Gebroken eieren”. Een gerecht met krieltjes, eieren, serrano- of ibericoham en een paprika-knoflooksaus voor erbij. Of de gevulde tomaten met tonijn en olijven. De gehaktballen in zoete sherry-uiensaus zijn een tapa. Maar serveer ze eens met een van de heerlijke salades en een aardappelgerecht zoals patatas bravas (ook een tapa) en je hebt ineens een complete maaltijd. En zo zien we in iedere regio de specialiteiten van de streek. Ook de zoetigheden komen ruim aan bod.

De Bijbel van de Spaanse keuken is een geweldig fijn kookboek. Zowel voor thuiskoks die deze keuken al kennen als voor diegene die op ontdekkingsreis willen gaan. Voor mij, als liefhebber van kleine hapjes, is het zeker een aanwinst waar heel vaak uit gekookt gaat worden. En voor wie het boek mee wil nemen op vakantie is er een e-book voor een heel vriendelijke prijs.

De Bijbel van de Spaanse keuken | Raquel Palla Lorden
Carrera Culinair | € 34,99 | e-book € 14,99
ISBN 9789048856039