Link naar inkijkexemplaar op Bol

“Coucou, mes chéris”, dat riep de oma van Enzo Pérès-Labourdette altijd wanneer hij weer op bezoek kwam in Zuid-Frankrijk. Enzo kennen we als winnaar van Heel Holland Bakt 2022, waar hij de eerste winnaar was die volledig vegan bakte. Naast (hobby)bakker is hij ook illustrator. Deze twee talenten heeft hij gecombineerd in zijn nieuwste boek: Patisserie Coucou. De vegan bakkerij”.

Al snel wordt duidelijk dat de recepten in Patisserie Coucou beïnvloed worden door smaken uit allerlei landen. Enzo vertelt hierover dat hij is opgegroeid in een multiculturele familie. Zijn ene oma woonde in Zuid-Frankrijk en zijn overgrootmoeder kwam uit een Zuid-Spaanse familie, maar werd geboren in Casablanca en had een bakkerij in Algerije. In die bakkerij bakten Joodse buurtgenoten hun gerechten wanneer de bakkerij de oven niet zelf in gebruik had. En dan is er ook nog Enzo’s andere oma, die in Groot-Brittannië woonde. Kortom: Enzo is opgegroeid met veel verschillende culturele invloeden en dat zie je terug in Patisserie Coucou.

Verwacht in dit boek geen gezonde of standaard recepten. Het is duidelijk dat Enzo voor smaak gaat met soms een verrassende twist. Hij laat ons kennismaken met koekjes en zoetigheden die voor veel mensen in Nederland (denk ik) nog onbekend zijn. De almendrados (Spaanse amandelkoekjes), walnotenghriba (Marokkaanse koekje), zézettes de sète (Frans koekje met o.a. witte wijn) en calissons (een Frans snoepje) zijn enkele voorbeelden. Uiteraard allemaal vegan en met een eigen Enzo-draai eraan.

Tussen de regels door vertelt hij hoe je recepten vegan maakt en krijg je allerlei nieuwe inzichten in het vegan bakken. Zo is brioche normaal gesproken rijk aan boter en eierdooiers. Enzo leert ons dat zetmeelrijke ingrediënten, zoals pompoen of aardappel, ook kunnen zorgen voor een rijke en luchtige brioche. Het boek bevat recepten die zijn onderverdeeld in de hoofdstukken: patisserie, taart & cake, koekjes, sweets, zoet brood, hartig, dessert en drankjes. Elk recept is voorzien van een foto. De benodigde ingrediënten zijn goed verkrijgbaar in een reguliere supermarkt. Daar heeft Enzo extra goed op gelet toen hij dit boek aan het schrijven was. Daarnaast zijn de recepten zeer uitgebreid beschreven, waardoor een beginnende (vegan) bakker de stappen goed zou moeten kunnen volgen. Hoewel de recepten fantastisch zijn, vond ik de persoonlijke verhalen van Enzo het leukste aan het boek. Hij schrijft op een vlotte manier over zijn jeugdherinneringen met zijn oma’s en andere familieleden.

Al met al kunnen we wel zeggen dat Patisserie Coucou een enorme aanrader is voor eigenlijk iedereen. Ook voor mensen die niet per se geïnteresseerd zijn in vegan bakken is dit boek interessant. Enzo leert zelfs de gevorderde bakker nieuwe recepten en technieken. Trouw schreef op 1 maart 2024 zelfs dat Patisserie Coucou de bakbijbel is van de nieuwe generatie. Die uitspraak snappen wij helemaal.

Patisserie Coucou | Enzo Pérès-Labourdette | Nijgh & van Ditmar | ISBN 9789038812724 | €38,99