Op de website van restaurant Hokkai staat “In het hart van de haven van IJmuiden kunt u Japans eten zoals het hoort.”
Sinds 1993 is restaurant Hokkai een begrip op het gebied van de Japanse keuken en de eigenaar, Marinus Noordenbos, is door de Japanse overheid benoemd tot culinair ambassadeur van de Japanse keuken in Nederland. De chef in de keuken is Kuniyoshi Ohtaware die eerder de scepter zwaaide als chef-kok in het Okurahotel.

Het kookboek Hokkai - De Japanse keuken voor de thuiskok

Link naar Bol

Het 30-jarig bestaan van Hokkai wordt gevierd met twee unieke boeken. De 60 recepten in de boeken zijn hetzelfde maar de luxe uitgave met de titel De smaak van Japan in IJmuiden wordt in beperkte oplage uitgegeven en bevat meer verhalen en geschiedenis, prachtige illustraties en nog mooiere foto’s. Die luxe uitgave is echt een collectorsitem en zeer geschikt als bijzonder (relatie)geschenk. De teksten zijn opgetekend door Joris Vermeer en Marinus Noordenbos.

Voor de thuiskok is er een aangepaste editie met de titel Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok die we hier bespreken. Ook die uitgave is heel mooi met veel verhalen, informatie, geschiedenis en foto’s en gedrukt op glanzend papier. Na een aantal inleidende hoofdstukken starten op pagina 36 de basisrecepten omlijst met informatie over de ingrediënten en culinaire gewoontes. Ook alle volgende hoofdstukken bevatten veel informatie en wetenswaardigheden.

De zestig recepten zijn vaak verrassend eenvoudig en goed maakbaar voor de doorsnee thuiskok. Dat is ook het geraffineerde van de Japanse keuken, om met weinig ingrediënten en goed uitgebalanceerde smaken een prachtig gerecht op tafel te zetten.
De hoofdstukken volgen de seizoenen en zoals gebruikelijk beginnen we in zo’n geval met de lente. Het eerste gerecht dat we zien is doperwtensoep met garnalenballetjes. Een zeer smakelijke eenvoudige soep en ook de garnalenballetjes zijn simpel te maken. Wat je vervolgens ziet is een intens groene soep met een roze garnalenballetje afgemaakt met een garnering die een lust voor het oog is.

Vanaf het eerste recept bevind je je in een culinaire achtbaan. Het ene gerecht is nog mooier dan het andere. De smaken knallen van de pagina’s af. Je proeft al bijna wat je ogen zien. Er zijn veel visgerechten maar ook de groenten spelen een grote rol. Slechts twee vleesgerechten komen we tegen. Voor sommige ingrediënten zul je een goed gesorteerde Aziatische supermarkt moeten bezoeken of ze online bestellen. Het overgrote deel is tegenwoordig ook in de gewone supermarkt wel verkrijgbaar. De soms wat bijzondere vissoorten zijn bij een goede viszaak vast te bestellen en zo niet, dan durf ik ze wel te vervangen door een gangbare soort.

Jaloersmakend is de wijze waarop Kuniyoshi Ohtaware de gerechten opmaakt. Maar daar is het dan ook een topchef voor. En natuurlijk probeer je de kunst af te kijken. Let daarbij ook op het prachtige serviesgoed dat gebruikt is. Dat doet heel veel voor de aantrekkelijkheid van een gerecht. Het boek sluit af met een Japanse en Nederlandse index en ook nog een register op ingrediënt.

Het is altijd een groot pluspunt als een kookboek veel meer is dan alleen een kookboek. Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok is zo’n kookboek. Je wordt er in alle opzichten wijzer van. Als de Japanse keuken een favoriet is of je wilt die juist leren kennen dan is dit boek absoluut een aanrader.

Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok € 34,50
Hokkai – De smaak van Japan in IJmuiden € 99,95

Teksten: Joris Vermeer – Marinus Noordenbos
Recepten: Kuniyoshi Ohtaware
Fotografie: Remko Kraaijeveld