Betaalbare recepten en no waste koken!

Link naar Bol.com

Wie een beetje thuis is in de Italiaanse keuken weet wel wat cucina povera betekent. Het gaat hier om “De armeluiskeuken”. Roberta Pagnier die het boek over de Cucina Povera schreef noemt het “koken met wat je niet hebt”. Het komt veel voor dat deze manier van koken noodzaak is omdat er niet voldoende ingrediënten zijn om een volledige maaltijd te bereiden. Dat kan diverse oorzaken hebben. Over het algemeen zal dat een gebrek aan geld zijn maar het kan ook komen omdat de ingrediënten niet verkrijgbaar zijn. Tegenwoordig komt ook het minimaliseren van verspilling om de hoek kijken. Alles gebruiken wat je in huis hebt en niets weggooien is een nobel streven.

Roberta Pagnier, die we kennen van onder meer 24kitchen en de Pastabijbel laat ons in Cucina Povera uitgebreid zien hoe we zelf thuis op deze manier kunnen koken en hoe dat in Italië is.
In de Inleiding legt Roberta uit waarom ze dol is op de Italiaanse keuken en hoe deze keuken past binnen de manier waarop we heden ten dage eten.
In de volgende hoofdstukken lezen we over de oorsprong van de cucina povera en bijvoorbeeld ook hoe het komt dat bonen een belangrijke rol spelen. We leren wat regionaal koken met de seizoenen inhoudt en krijgen een kleine greep uit de gerechten die hun oorsprong in de cucina povera vinden.

In het eerste hoofdstuk met recepten beginnen we met de basis. We maken verschillende soorten bouillon, pastadeeg, tomatensaus, gekonfijte tomaten en nog veel meer. Daarna gaan we door met de pastarecepten. Het zijn pasta’s die je niet zo vaak tegenkomt in andere Italiaanse kookboeken. Echte minimalistische recepten met ingrediënten die je vast en zeker al in huis hebt. Maar wel stuk voor stuk geraffineerd en erg lekker! En dat geldt eigenlijk voor vrijwel alle recepten. Het grote voordeel van koken volgens de principes van de Cucina Povera is het feit dat je met heel weinig ingrediënten een heerlijk gerecht op tafel zet. Goed voor je portemonnee, goed voor het milieu (want geen verspilling) en je hoeft vaak geen boodschappen te doen want je haalt alles uit je voorraadkast.

Roberta houdt in het hele boek rekening met de verkrijgbaarheid van ingrediënten maar vooral met de betaalbaarheid. Want ook dat speelt een rol in de armeluiskeuken. Goed en lekker eten voor een prima prijs. Dat zien we graag en met Cucina Povera is dat precies wat je krijgt. Soms kan ik een recept niet helemaal plaatsen in het boek. Zo staat de Pasta ‘chi vrocculi arriminati’ (pasta met bloemkool) in het hoofdstuk met visrecepten. Waarschijnlijk omdat er ansjovis in het gerecht gaat. Maar bij de pasta’s staan ook recepten met ansjovis. Gelukkig eindigt het boek met een uitgebreid register op ingrediënt zodat je nooit moeite zult hebben een recept terug te vinden.

Cucina Povera is een aanrader voor alle liefhebbers van de eenvoudige maar zeer smakelijke Italiaanse keuken. Een heerlijk boek om uit de kast te halen als je weinig in huis hebt of niet zo’n zin hebt om te koken. Want veel gerechten staan met heel weinig moeite zo op tafel. Echt een fijn boek!

Cucina Povera | Roberta Pagnier
Fontaine Uitgevers | €24,99
ISBN 9789464042252