We kennen Jeroen Meus van veel culinaire TV programma’s en vooral van het programma Dagelijkse kost. Veel mensen zijn dol op zijn no-nonsens kookfilmpjes met heerlijke recepten uit de Vlaamse keuken. Dat hij ook restaurants heeft weten minder mensen. Hij is dan ook vooral bekend van zijn televisiewerk. Met zijn Dagelijkse kost wil hij mensen laten zien dat je op simpele en eenvoudige wijze toch heel erg lekkere dingen kunt maken. Zijn vorige boek met 200 klassiekers uit het programma Dagelijkse kost is nog altijd een bron van inspiratie voor veel hobbykoks. Het kon dan ook niet uitblijven dat er een volgend boek zou komen.

En dat is er ook gekomen. Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand met 100 nieuwe recepten is een hele dikke grote hardcover geworden. In het voorwoord getiteld “Rein maar in zonde” lezen we dat Jeroen Meus de liefde voor een goede maaltijd en het koken met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Thuis werd er gekookt en niet alleen door zijn vader en moeder maar ook zijn Bomma en Bompa weten wat lekker eten is. Hij vertelt erover op een smakelijke en heel liefdevolle wijze. Hij leeft zelf, zoals hij uitlegt, “Rein maar in zonde”. De ene dag gezond en de andere dag mag alles. Je mag vooral alles eten wat je lekker vindt maar niet elke dag. Tenminste, als het gezond is wel natuurlijk. Als het een pistolet met dik boter en paté is eet dat dan vooral alleen op zondag.

Al snel gaat het boek verder met recepten onderverdeeld in de hoofdstukken Vlees, Vis, Veggie, Pasta en Pizza, Soep, Desserts en Basisbereidingen.
Zoals we gewend zijn van Jeroen Meus is alles even maakbaar en veel recepten zijn geschikt als dagelijkse kost maar ook als feestelijke maaltijd. Sommige gerechten zijn wel erg Vlaams voor de Hollandse smaak. Ik zie hier nog niet zo snel Gehaktbrood met zwarte pens op tafel komen. Dat is echter maar een enkel gerecht en dat slaan we gewoon over. Het overgrote deel van de recepten klinkt ook ons bekend in de oren. Als voorbeeld noemen we Varkenswangen met oud bruin bier en gepofte aardappelen, Gegratineerd vispannetje met kervelpuree, Gekkegroentetaart, Pasta schorseneren à la flamande en vervolgens een achttal heerlijke soepen en een lange rij desserts om van te smullen. De volledige inhoudsopgave is te zien bij het “inkijkexemplaar” op Bol.com en alle recepten worden ook deze keer weer omlijst met paginagrote foto’s die je doen watertanden.

Voor dit mooie boek afsluit met een duidelijk register geeft Jeroen Meus ons nog een mooie spreuk mee:
Geluk kun je koken.

Uitgeverij Manteau – €24,99 – ISBN 9789022333112

Koop bij bol.com