Een boek van Donna Hay is altijd iets om naar uit te kijken. En het boek “Kerst” komt precies op tijd voor de feestdagen. Al kun je dit boek het hele jaar door gebruiken natuurlijk want er is altijd wel iets te vieren. Donna woont in Australië en zoals we weten vieren ze daar Kerstmis als het hoogzomer is. Vandaar dat de hele familie
‘s-morgens eerst gaat zwemmen, daarna maken ze samen wat hapjes en een uitgebreide lunch. Uit het boek blijkt nergens dat ze ‘s-avonds ook nog eens een stevig diner naar binnen werken. Dat doen sommigen wel op Kerstavond maar dan is er weer geen lunch. Het is dus een keuze want twee diners op een dag, en zeker uit dit boek, lijkt niet te doen. Niet alleen wat de hoeveelheid werk betreft maar menigeen zal na een stevige lunch voorlopig genoeg hebben.

Voor Donna Hay staan de feestdagen in het teken van familie en plezier en vooral rust in de keuken. Ze is, zoals ze zelf zegt, altijd op zoek naar nieuwe manieren om partystress te verminderen. En vaak slaagt ze daar ook in. En toch zul je, als je dit boek goed doorbladert, moeten constateren dat er veel recepten in staan die niet echt snel klaar zijn. Er komt bij menig gerecht nogal wat kijken voordat het gemaakt is. Donna zelf staat in de keuken met familieleden die allemaal iets voor hun rekening nemen. Dat is een goed idee al vergt dat wel een zorgvuldige planning. Maar als je de enige kok in de keuken bent dan zet je niet zomaar een drie- of viergangendiner uit “Kerst” op tafel.

Een diner en zeker een Kerstdiner vergt een goede voorbereiding en er zijn dan ook een behoorlijk aantal gerechten die je prima de dag ervoor kunt bereiden. Dat staat er helaas niet bij in de recepten maar wie zijn gezonde verstand gebruikt komt daar zelf ook wel uit. We zien heel wat zoetigheden, zowel desserts, koekjes en snoep. Donna doet niet moeilijk en kiest voor een ijsdessert kant-en-klaar ijs uit de winkel en maakt daar de prachtigste desserts mee. Gelijk heeft ze. De taarten en desserts kun je veelal de dag voor het diner of de lunch maken. Dat geldt ook voor sauzen, koekjes, crackers en het schoonmaken van groenten. Zo wordt gegrilde pastinaak met tijm en champagne een fluitje van een cent. Ook de marinade voor de met bietjes en jeneverbessen geglaceerde zalm met mierikswortelpuree is goed voor te bereiden. Er zijn ook een aantal lekkere bijgerechten, groenten en dips.

Zoals je van Donna Hay kunt verwachten krijg je veel tips om alles wat makkelijker te maken en heel mooi te serveren. Let wel op de hoeveelheden want Donna heeft blijkbaar een grote familie en voor je het weet staat er een kalkoen van 5 kilo op tafel. Het kan ook helemaal geen kwaad om nu vast wat uit te proberen. Zoals een vriendin deed met de hasselback pompoen met honing en amandelen. Gesneden met de geweldige tip van Donna om er eetstokjes langs te leggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals al gezegd staat er relatief veel zoetigheid in het boek. Het hoofdstuk ‘verwennerij’ beslaat minstens de helft van het boek. Dat hoort ook wel een beetje bij de feestdagen. In menig huishouden zal er dit jaar een Kerstdiner uit het boek van Donna Hay op tafel komen. Bij ons in ieder geval wel en zeker ook bij andere gelegenheden. Bij Bol staat een inkijkexemplaar waar je de inhoud kunt zien en je krijgt alvast een aantal recepten cadeau.

Kerst – Donna Hay – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000370276 – €24,99