Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op sociale media: felle stapeltaarten die rijkelijk bespoten zijn met botercrème, een chocoladedrip hebben en belegd zijn met kleurrijke versieringen. Dat zijn vaak taarten die gemaakt zijn door Life of Pie, de bakkerij uit Amsterdam van Kim Schilte en haar team. Zes jaar geleden is het begonnen in een tuinhuis en nu is de bakkerij uitgegroeid tot een succesvolle onderneming met vele bestellingen. Er worden ook workshops gegeven. Het bedrijf zit duidelijk niet stil, want tussen de bedrijven door is er ook nog een bakboek geschreven.

Het maken van een stapeltaart is een specifieke “stroming” binnen het bakken en het kost veel tijd om dat goed onder de knie te krijgen. Er zijn veel handelingen voor nodigen er is het risico dat er iets misgaat. Het is fijn dat er nu een boek op de markt is dat je stap voor stap meeneemt door het proces en waarbij er uitgebreid aandacht is voor uitleg en tips. In Life of Pie wordt gewerkt met modules in plaats van hoofdstukken. In totaal zijn het er acht en wanneer je ze allemaal hebt doorgenomen ben je in staat om een stapeltaart te maken inclusief versiering en spuitwerk. In module één beginnen we met de basis van de taart, namelijk de cakes. Kim geeft je vier basisrecepten inclusief baktips zodat je nooit meer een pakje hoeft te gebruiken. Vervolgens leren we hoe we een goede Swiss meringue maken, hoe en waarmee je de taart vult en hoe je het geheel opbouwt. Kim laat je in de laatste vier modules zien hoe je een prachtige taart maakt. Ze leert je Swiss meringue botercrème te smeren, te spuiten en te kleuren. Verder zien we hoe we een goede drip maken voor een dripcake en worden we geïnspireerd door allerlei dingen die je kunt gebruiken om de taart nog feestelijker te laten lijken. Goudspetters, kleurrijke sprinkels, snoeplolly’s, echte bloemen en noem maar op.

Als we kijken naar de opbouw en grafische vormgeving van het boek dan is het soms een beetje onduidelijk wat waar staat. Het bedrijf Life of Pie en haar taarten zijn kleurrijk en dat is dit boek ook. We zien veel kleur op de pagina’s, verschillende lettertypes en soms een iets andere indeling qua receptuur dan dat je normaal ziet in een kookboek. Dit maakt dat het voor sommige mensen wellicht wat moeilijker is om te navigeren.

Met Life of Pie biedt Kim je een handleiding om zelf aan de slag te gaan met het maken van een eigen stapeltaart. Ze geeft je handvatten om te beginnen en inspireert je vervolgens om je eigen draai aan jouw taart te geven. Life of Pie is aan te raden voor iedereen die zelf een stapeltaart zou willen maken, zowel voor de beginner als de meer ervaren bakker. Het is fijn dat jarenlange kennis in dit boek is verwerkt, want dat scheelt veel speurwerk op internet en het zoeken naar de juiste recepten. Gelukkig heeft Life of Pie alle succesrecepten in dit boek gebundeld en kun je gelijk aan de slag met je eigen taart. Een aanrader voor iedereen dus die meer wil leren over deze specifieke stapeltaarten die afgewerkt zijn met botercrème.

Nieuwsgierig geworden? Er staat een inkijkexemplaar online:

Life of Pie | Kim Schilte
Unieboek Spectrum | €32,99
ISBN 9789000374649