In het boek Vis van de plank van Bart van Olphen komt alles samen wat ik lekker vind. Ik waarschuw maar even van tevoren. Als kind was ik al dol op vis. En zeker vis uit blik. Een blikje zalm of schelvislever en een paar boterhammen en van mij had je geen last meer. Als puber ging ik op mijn vrije zaterdagen en in de vakanties werken bij Schmidt Zeevishandel. Toen nog op het Vasteland in Rotterdam. We mochten overal van eten. Gebakken vis, salades, de nieuwe haring. En de afsnijsels van de gerookte paling en gerookte zalm gingen mee naar huis.
Duurzaam
De eerdere viskookboeken van Bart van Olphen zijn allemaal de moeite waard. Maar lekkere dingen maken met vis uit blik is mijn favoriet. Eerder was er al Vis uit blik en Vis uit blik 2 en nu is ook Bart van Olphen gevallen voor de steeds populairdere borrelplank. Dat maakt nieuwsgierig!
Alvorens aan de slag te gaan krijgen we eerst informatie over bliksoorten, inblikken, koken met blikvis en vooral duurzaam gevangen vis met een keurmerk. Van Olphen is al jaren voorvechter van duurzaam gevangen vis en weet er alles van. Het is ook echt nodig dat de consument daar veel meer op gaat letten.
De recepten
Snel door naar de recepten. Van zo’n tien verschillende borrelplanken krijgen we uitgebreid de recepten. Van borrel- naar brunchplank. En vervolgens de wereld over met de planken Frans, Mexicaans, Surf & Turf, Mediterraan, Picnic, Aziatisch en Kerst. Maar er zijn ook recepten voor Sandwich, Pizza’s, Pasta, Melts en Salades. Van de planken Budget en Proteïne krijgen we geen recepten maar een fijne lijst met wat je op zo’n plank kunt serveren.
En dan ook nog van alles erbij zoals Ingelegde groenten, Mayonaises en Boters uit blik. Het kan niet op.
Kiezen
Ik moet eerlijk zeggen, ik heb Vis van de plank niet gelezen met het idee een borrelplank te gaan samenstellen. Wel hoopte ik op gerechten die je op ieder moment van de dag kunt maken en als maaltijd of uitgebreide hap kunt serveren. En ja hoor! Dat bleek ook echt helemaal het geval te zijn. We lezen in het voorwoord dan ook de waarschuwing om niet alles te maken van een plank want dan heb je echt veel te veel. Kiezen dus. En dat is geen straf.
Als lunch graag een Japanse tonijn-melt en de Latkes met feta en ansjovis eten we op een zomeravond met een groene salade erbij. Bij de borrel een rilette van sardines en erna een tarte tatin met ansjovis.
Het een is nog lekkerder dan het ander. De tonijn-kaasbitterballen of een ciabatta met biet-kabeljauwsalade. Een venkel-krabsalade of een bruchetta met makreeltapenade. En zo gaat het maar door en door. Wie dol is op vis uit blik en echt heel lekkere recepten voorgeschoteld wil krijgen dient subiet Vis van de plank aan te schaffen.
Vis van de plank | Bart van Olphen
Carrera Culinair | €25,–
ISBN 9789048875290
Fotografie: David Loftus