Als je wanhopig probeert kilo’s kwijt te raken of om andere reden op dieet bent kun je nu stoppen met lezen. Maar wie dol is op lekker eten en dat zonder beperkingen doet moet juist wel doorlezen. In Cuisine Carine zijn de recepten en verhalen van Karin Gaasterland vastgelegd. De voormalige uitbaatster van het restaurant ‘Balthazar’s keuken’ is een autodidact chef-kok en kookte meer dan twintig jaar de sterren van de hemel. Dat doet ze vast en zeker nog maar niet meer in een restaurant. Ze komt uit een familie waar altijd door iedereen veel werd gekookt en waar samen eten heel belangrijk was. Het is haar allemaal met de paplepel ingegoten. En als je dan leest dat ze uit een Nederlands-mediterrane familie komt met sterke Arabische invloeden dan weet je al dat dit weleens spannende recepten op kan leveren. Ze had een Maltese moeder die opgroeide in Egypte en een Hollandse vader uit Den Helder. Het is geweldig om te lezen wat er vroeger thuis allemaal op tafel kwam. En als ze met haar familie naar Parijs ging dan deinsden ze er niet voor terug om twee keer per dag te lunchen en ‘s avonds voor het diner aan te schuiven bij vernieuwende restaurants.

In haar gerechten speelt boter vaak een rol want daar is ze dol op. Ook haar kleine tussen neus en lippen door tips laten zien dat we hier te maken hebben met een bourgondische ziel. “Als je iets frituurt altijd een paar tenen knoflook erin die je er dan bij eet.” Haar advies is: “kook met je hart en zet dit boek naar je eigen hand.” Naast de recepten vertelt Karin over de vele dingen die ze heeft meegemaakt. Zowel op haar reizen als in haar dagelijks leven en altijd met lekker eten als rode draad. Karin is een spontane chef-kok die door haar ervaring vooraf al heel goed kan bedenken hoe een gerecht zal smaken. Er zijn maar liefst dertien hoofdstukken met heerlijkheden en ook nog een aantal menusuggesties. Dat is fijn want ik kan me zo voorstellen dat het niet makkelijk is om uit dit boek een menu voor een etentje samen te stellen. Alles is even heerlijk en vaak ook nog simpel te maken. Er is een hoofdstuk Terrines en die kun je een dag van tevoren al klaarmaken. Sterker nog, dat is aan te raden, want dat komt de smaak ten goede. Vervolgens zet je een prachtig gerecht op tafel zoals een poulet persillé of een paté en croûte. Die zijn even wat werk maar dan zet je je gasten ook wel iets voor en op de dag zelf heb je er geen werk aan. Van een vernuftige eenvoud is de avocado vinaigrette. Simpelweg een halve avocado met een pastis-vinaigrette (elders in het boek staat het recept), citroensap en zwarte peper.

Het gaat bij Karin over de smaakcombinaties en de kwaliteit van de producten. Dat lezen we als intro bij 5x burrata. Te simpel voor woorden maar geraffineerd tot en met zoals bijvoorbeeld een bol burrata (beetje openscheuren) met cantharellen en warme wodkaboter. In 4x tartaar zien we niet alleen een steak tartaar maar ook een tonijntartaar, een tomatentartaar en een verrassende mosseltartaar. De inleidende stukjes bij de recepten zijn ook niet te versmaden. Het is een kookboek waar je continue in blijft bladeren. Steeds als je denkt “maar dit is lekker” zie je weer iets anders. Er zijn heerlijke kruidenmengsels of maak eens een macaroni au four. De zoete bagna cauda moet je een keer proberen want dan komt het vanzelf vaker op tafel.

Cuisine Carine is een dikke pil geworden boordevol smakelijke verhalen en geweldige recepten. We mogen blij zijn dat Karin Gaasterland de lockdown heeft aangegrepen om haar kennis en recepten op papier te zetten. Er staan ook veel mooie en leuke foto’s in het boek. Het is een uitermate aantrekkelijk geheel geworden. Hulde!

Cuisine Carine | Karin Gaasterland
Carrera Culinair | €33,99
ISBN 9789048860524