Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

Voor wie de Keuken van Kiki nog niet kent, het is een kinderkookschool in Den Haag, waar illustrator, ontwerper en eigenaar van deze vrolijke kookschool, Petra Bosland drie dagen per week kinderen ontvangt en lekker met hen kokkerelt. ‘De keuken van Kiki op reis’ is alweer haar tweede kinderkookboek.

Kiki, een roodharige kat, neemt ons mee op reis naar haar broertjes en zusjes die over de hele wereld verspreid wonen. En ze neemt Blue Bird, haar vogel, mee. Zeven landen bezoekt ze en ze begint lekker dichtbij, in België. Daar woont haar zus Dot. En wat is er lekkerder dan een wereldreis te beginnen met stevige frieten en zelfgemaakte mayonaise. Begint goed toch?!

Naast de recepten leer je in elk land ook nog een paar woordjes over de grens praten. Zo lees je dat in België aardappel patat heet en patat friet genoemd wordt. Moet je deze zin nog eens opnieuw lezen? Dan heb je deze nog niet gezien: sinaasappelsap heet daar appelsiensap.
In elk land lees je ook wat ze daar het lekkerst vinden voor ontbijt.

Na België volgt Frankrijk en dan door naar Marokko. Met de boot. En daar maakt ze samen met haar zusje een lekkere Salatat al jazar, ofwel een wortelsalade met heel veel specerijen. Zusje Biba vertelt dat ze ook veel eetbare bloemen hebben en wat ze daarmee allemaal doet. Het lekkerste wat ze in Marokko heeft gegeten, vindt Kiki, is bastilla, een hartige taart met kip, waar ook wat zoets in zit. Ze likt haar nageltjes erbij af.

Via Mexico reizen ze verder naar Japan. Behalve dat ze hier gaat koken met broer Ko, maakt ze ook een origami Kiki die jij kunt namaken. En dan kookt ze tsukimi udon, een heerlijke noedelsoep. Daarin drijft een gebakken eitje dat de volle maan voorstelt. De dikke noedelslierten die eromheen drijven zijn dan de wolken. Had jij dat kunnen verzinnen?

Voor IJsland kleedt Kiki zich dik aan, want daar is het vaak heel koud. Maar dat heeft ze er wel voor over om zus Stella weer te zien. In IJsland eet je kolen, lekkere warme soepen en natuurlijk veel vis.
Bij Sam in Ierland wordt Kiki verrast door heerlijke sodabreads met rozijntjes. Die zijn ook echt heel makkelijk te maken.

Na een lange heerlijke reis komen Kiki en Blue Bird weer thuis. Gelukkig worden ze opgewacht door veel vrienden, zodat ze hun verhalen gelijk kunnen delen. Daarom is het meteen feest en wordt er limonade gemaakt. Dat kan jij straks ook!

Twee minpuntjes aanstippen: witte letters op een zachtgele achtergrond kan niet iedereen aan. En omdat het een lekker dik, stevig boek is, blijft het heel lastig open liggen tijdens het koken. De kaft is, ik heb het geprobeerd, wel stevig genoeg om het boek op de gewenste pagina flink open te duwen. Daar beschadigt de rug niet van en dan gaat het wel beter.

‘De Keuken van Kiki op reis’ is een heel vrolijk boek, waar veel mee te doen is. Achter in het boek staan nog een paar handige tips én foto’s van een heel aantal gerechten die Kiki heeft gemaakt met haar broertjes en zusjes.
De recepten zijn volgens Petra door kinderen vanaf 5 jaar te maken, hoewel begeleiding, net als in de kookschool, altijd fijn is als er met kokendheet water of scherpe messen gewerkt wordt.
De reisverhalen van Kiki en Blue Bird zijn, net als de verhalen en weetjes over de verschillende landen, heel leuk geschreven en het boek is vrolijk en kleurrijk vormgegeven. Er is veel te zien en (voor) te lezen en met de 38 recepten uit acht landen, Nederland telt ook mee, is er voorlopig genoeg te doen!

De keuken van Kiki op reis | Petra Bosland
Forte Culinair | €20,99
ISBN 9789000387694
Illustraties: Petra Bosland