Oliebollen, appelbeignets, kniepertjes en gelukskoekjes: ze horen allemaal bij oudjaar. Geen zin om te frituren?  Deze appelflappen uit ‘t Verrukkelijke Kinderbakboek van Rutger van den Broek en Mark Haayema (de recensie lees je hier) gaan gewoon in de oven en ook de jonge thuisbakkers kunnen ze maken. Rutger en Mark zeggen erbij: ‘Deze appelflappen zijn ook de rest van het jaar heel erg lekker!’

Appelflappen

Ingrediënten (voor 6 stuks)
2 appels
40 gram donkere rozijnen
2 eetlepels suiker
1 theelepel kaneelpoeder
1 rol koelvers bladerdeeg

verder nodig:
1 ei, losgeklopt
3 eetlepels suiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Meng de appelstukjes in een kom met de rozijnen, suiker en kaneel.
  • Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en snijd er 6 vierkanten uit van ongeveer 12 bij 12 centimeter. Bestrijk de randen van het deeg heel licht met water.
  • Verdeel de vulling over de deeglapjes en vouw deze als een driehoek dicht. Zorg dat de zijkanten goed aan elkaar vast zitten. Druk met de tanden van een vork de deegranden extra aan en leg de flappen op de bakplaat.
  • Bestrijk de appelflappen met ei en bestrooi ze met de suiker, maar zorg dat de bakplaat zo veel mogelijk suikervrij blijft. Bak de flappen in 20-30 minuten goudbruin en gaar. Laat de appelflappen afkoelen op een rooster en serveer ze (lauw)warm of koud.

Fijne jaarwisseling! 


Recept en foto appelflappen uit:
’t Verrukkelijke Kinderbakboek – Rutger van den Broek & Mark Haayema – Rubinstein – ISBN 9789047626671 – €22,99
Achtergrondfoto: picjumbo.com