Rudolph’s Bakery 2 werd hier thuis met gejuich ontvangen. Als er baklust opwelt bij onze oudste dan pakt ze vaak Rudolph & de jonge bakkers uit 2016 (alleen nog tweedehands verkrijgbaar). Maar nu zijn er maar liefst 130 nieuwe bakrecepten van Rudolph van Veen om uit te kiezen.

Rudolph's Bakery 2

Rudolph behoeft geen verdere introductie neem ik aan. Deze Meesterkok en Meester Patissier schreef meerdere boeken en is veelvuldig te zien op 24Kitchen, de food zender die hij meehielp op te zetten. Rudolph’s Bakery 2 is een kloek boek met hard cover en twee leeslinten. Daar zul je niet genoeg aan hebben voorspel ik.
De basisregels voor succesvol bakken legt Rudolph uit in het eerste hoofdstuk, met handige tips om bijvoorbeeld geschift beslag te redden of hoe je de gaarheid test.

Dit nieuwste bakboek is zeer volledig met ruim 350 pagina’s aan recepten en paginagrote foto’s. Alles wat maar in de oven gaat, van zoet tot hartig en van klein tot groot komt voorbij (en zelfs een no-bake cheesecake).

De indeling start met Koekjes gevolgd door Cakes & Plaatgebak en Klein gebak. Het hoofdstuk Brood & Broodlekkernijen sluit mooi aan op Ontbijt. Desserts is relatief kort, maar veel van de andere baksels zijn ook prima geschikt om als toetje te serveren. Na alle zoetigheid volgt een deel met Hartig gebak en High Tea. Daarna nog Fruitige Taarten, een heel hoofdstuk met Cheesecakes en als uitsmijter Rijkere Taarten.

De variëteit is enorm en komt uit alle windstreken; van Scandinavië, Amerika, Zuid & Oost Europa maar uiteraard ook uit ons eigen Nederland. Door alle hoofdstukken heen tref je ook glutenvrije of vegan recepten aan. En er zijn ‘gezondere’ snoeperijen met ingrediënten zoals volkorenmeel, havermout, fruit en kwark. Ik zei het al, twee leeslinten zijn niet genoeg.

Verder vind je nog informatieve stukken over chocolade, thee, bladerdeeg en vanille. En ontzettend veel tips bij de recepten zelf (‘te donkere koekjes? poedersuiker erover!’). Rudolph’s Bakery 2 is een zeer compleet bakboek met recepten waarvan je weet dat ze kloppen. Door de diversiteit geschikt voor starters en doorgewinterde bakkers. Alvast een kijkje nemen kan via deze link.

Rudolph’s Bakery 2 – Rudolph van Veen – Kosmos uitgevers – ISBN9789021586632 – €34,99