Chickslovefood Daily dinner kookboekHoeveel ingrediënten gebruik jij gemiddeld voor een doordeweekse avondmaaltijd? De Chickslovefood, Nina de Bruijn en Elise Gruppen, laten in hun vijfde boek Het daily dinner-kookboek zien dat je met slechts 5 wisselende ingrediënten 100 keer iets anders op tafel kunt zetten. De meeste gerechten zijn daarnaast ook relatief snel klaar, met een bereidingstijd van gemiddeld een half uurtje. En dat is prettig na een dag werken.

De recepten in Het daily dinner-kookboek zijn logisch ingedeeld op basis van het soort gerecht. Alles staat in het hoofdstuk waar je het verwacht, cq. zou zoeken. De titel Eenpanstoppers is origineel bedacht en dekt de lading volledig. Het vormt een mooie opening van het boek. Andere hoofdstukken dragen conventionelere titels als soepen, maaltijdsalades, hartige taarten en Hollandse pot.

Over het algemeen zien de recepten er volwaardig uit ondanks dat ze maar 5 ingrediënten bevatten. Je krijgt nergens het gevoel dat er iets ontbreekt of dat het recept te kaal is. Al moet er wel gezegd worden dat de hoeveelheid groenten in de sommige recepten aan de krappe kant. In deze recepten wordt de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid 250 g groenten niet gehaald. Een handje doperwten per persoon in de open lasagna. Eén stronkje witlof in de Gnocchi met witlof. Een kleine prei in de Risotto met prei voor twee personen. Dat vraagt om een groot bord salade ernaast. Die suggestie is echter nergens te vinden.

Vrijwel alle recepten zijn eenvoudig om te maken. De meeste gerechten worden vanaf de basis gemaakt. Een paar gaan uit van kant-en-klare ingrediënten zoals bladerdeeg, wraps, voorgesneden groenten en tomatensaus uit een pak.

Het was lastig kiezen wat als eerste te maken. Er was zo veel wat er lekker uitzag én geschikt was om op een doordeweekse dag te maken. Zoals de panpizza met feta en rucola of de pannenkoeken met pompoen en geitenkaas. De gevulde aubergines met macaroni zien er ook heerlijk uit. Het zoete aardappelstamppotje met pistache en vijg is weer eens wat anders. De superdikke omelet met courgette is hier inmiddels een echte eenpanstopper. De spiraalquiche gaat beslist nog een keer in het weekend gemaakt worden, want die ziet er zo spectaculair uit.

Foto’ s van de gerechten worden afgewisseld met foto’s van de chicks Elise en Nina, die vaak met een knipoog zijn gemaakt. De foto’s bij de recepten geven een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten. Het hoofdstuk Hollandse pot heeft heel toepasselijk allemaal foto’s waarin de kleuren rood, wit en blauw de overhand hebben of bij de styling gebruik is gemaakt van Delfts blauw. Op de foto’s in het hoofdstuk Oosters ontbreken de eetstokjes niet. Aan foto’s het deftige servies, de dito glazen en het tafellinnen zie je meteen dat je in het hoofdstuk Chique bent beland. Het versterkt de sfeer in de hoofdstukken op een natuurlijke manier.

Het daily dinner-boek is een geweldig kookboek als je op zoek bent naar leuke ideeën voor die dagen dat je geen zin hebt in moeilijk doen, zoals koken volgens een recept met een ellenlange ingrediëntenlijst en een nog langere bereidingswijze.

Bekijk op bol.com

Chickslovefood – Het daily dinner-kookboek – Uitgeverij Het Spectrum – ISBN 978 90 003 5944 8 – € 19,99