Easy Peasy Family 2.0 is de gloednieuwe uitgave van het gelijknamige boek dat ruim 5 jaar geleden verscheen. De allereerste uitgave van Claire van den Heuvel en Vera van Haren was Easy Peasy – een handleiding voor gezond eten en drinken gericht op ouders met kleine kinderen (alleen nog tweedehands). Easy Peasy Lunchbox en Easy Peasy Mini zijn nog wel verkrijgbaar. Van Easy Peasy Family gingen destijds 70.000 exemplaren over de toonbank.

Easy Peasy Family 2.0

Claire en Vera vonden het tijd om het Family boek eens grondig door te spitten. Krijg je je bijna-tieners nog wel aan een dagelijkse groene smoothie? En hoe ga je om met vragen van je ouder wordende kind ‘mam, waarom mogen wij geen …’ (vul maar in cola, chips, snoep)? Easy Peasy Family 2.0 is dus niet alleen een kookboek maar zeker ook een opvoedboek.

In deel 1 komt de Easy Peasy filosofie aan bod. Deel 2 is een how-to guide met praktische (achtergrond)informatie, vervanging van ingrediënten door gezondere alternatieven en de indeling van je bord: 50% groenten, 25% granen of peulvruchten en 25% eiwitten. Deel 3 tenslotte bevat zo’n 100 voedzame recepten. Dit deel valt uiteen in hoofdstukken Thuis, Familie en Vrienden, School en Vriendjes, Sport en Spel, Onderweg en op Vakantie.

Doorheen het boek vind je tips. Wees flexibel is zo’n waardevolle tip. Niet alles is meteen verloren als er eens een fristi of frikandel genuttigd is. Wees tegelijk heel helder over de regels thuis. Pannenkoeken, patat en pizza zijn op zijn tijd prima maar dan wel een zelfgemaakte gezondere variant (bijvoorbeeld bereid met speltbloem en amandelmelk of met volkoren meel). Verander niet alles in een keer; doe een paar makkelijke food swaps en hou vol.

De recepten zijn gevarieerd. Ook in hoe ver ze af staan van wat er in een gemiddeld gezin op tafel komt. Een açai-kokosbowl als ontbijt is wellicht iets te extreem om mee te beginnen. Maar homemade granola met vers fruit en yoghurt of (plantaardige) melk lust iedereen wel. Quiche en wraps zijn vrij eenvoudig gezonder te maken. In soep en pastasaus kun je stiekem heel veel groenten kwijt. Zelfs toetjes, snoep en een borrelplank kunnen zowel lekker als gezond zijn. Denk aan geroosterde cashewnoten, hummus met feta en kruiden, chips van groente, chocopopcorn of bounty beauties.

De warme maaltijden variëren eveneens van: ‘dat gaan we een keer klaarmaken’ (sesam boekweitnoedels met bimi en kip) tot ‘dit krijg ik niet verkocht’ (nasi-seitan met tahinsaus), maar ja die van mij zijn inmiddels echte tieners.

Je kunt Easy Peasy Family 2.0 volledig volgen of als inspiratiebron gebruiken om het nieuwe jaar goed te beginnen na alle overdaad aan zoetigheid en snaaierij in december.

Easy Peasy Family 2.0 – Claire van den Heuvel en Vera van Haren – Fontaine uitgevers – ISBN 9789464040913 – €27,00