Vind jij lunchen met meegebrachte boterhammen soms ook zo saai? Zoek je een voedzaam alternatief voor brood? Dan is 50 x Lunchen zonder brood een goed idee. De gelijknamige titel is een boekje van het duo Jennifer & Sven van de website voedzaam en snel. Zij schreven eerder al drie boeken ( Het Groene Smoothieboek, Gezond leven doe je zo!  en De 100 populairste recepten).

50 x Lunchen zonder brood

Er is maar één voorwaarde: je moet wel van salades houden want alle 51 alternatieven voor ‘het bammetje’ zijn salades (je krijgt 1 bonus recept). Ik heb de rare gewoonte om een kookboek van achter naar voren door te bladeren. En hier word ik direct verrast door een briljant maar o zo simpel idee; de salademixer. Op twee tegenoverliggende pagina’s kies je uit elke kolom (het zijn er zeven) één ingrediënt plus extra smaakmakers. En voilà je hebt je eigen salade gecreëerd. Misschien wel op basis van wat je nog in de koelkast had liggen of in het keukenkastje vond.

Voor de minder creatieven onder ons zijn er dus die 50 plus 1 saladerecepten die, zo beloven de auteurs, binnen tien minuten klaar zijn. Een salade voor de lunch maak je dus net zo snel klaar als gesmeerde boterhammen en je krijgt op die manier extra groenten binnen. Met eiwitten, vetten en vezels vullen deze salades prima zodat je tot het avondeten door kunt. En met de vijf basisdressings voor in het boek kun je afwisselen met de dressings bij de recepten.

Die recepten zijn allemaal voor 1 persoon maar makkelijk uit te breiden. 50 x Lunchen zonder brood is toegankelijk, zonder al te veel poespas en geschikt voor een breed publiek. Zowel thuis als op het werk te maken, mits je een snijplank en mesje hebt. Een koelkast lijkt me toch ook wel nodig. Taugé zou ik bijvoorbeeld zelf nooit ongekoeld bewaren (en trouwens ook niet rauw verwerken) net als garnalen. Dus misschien is thuis bereiden en op kantoor in de koelkast bewaren vanuit voedselveiligheidsoogpunt het verstandigst.

Het register op hoofdingrediënt is superhandig want de salades zijn verder niet onderverdeeld in hoofdstukken. Sla niks voor mannen? Wat dacht je van kip, brie en cashewnoten of eentje met haring, appel en ei? Best stoer toch?
Niet alle combinaties zullen iedereen aanspreken. Zo heb ik persoonlijk mijn twijfels bij boerenkool en banaan, maar er zit genoeg lekkers tussen om te variëren. En anders maak je ‘m zelf met de salademixer.

Bekijk op bol.com

50 x Lunchen zonder brood – Jennifer & Sven – uitgever Kosmos – ISBN9789021572819 – €15,00