CasablancaNargisse Benkabbou is geboren in Brussel. Haar ouders komen uit Marokko en zijn heel erg gehecht aan de Marokkaanse cultuur. Ze wilden dat hun kinderen sterk verbonden zouden blijven met hun culturele wortels en met name met de culinaire cultuur. Eten is belangrijk in Marokko want alle sociale gebeurtenissen en feesten worden gevierd met een uitgebreide maaltijd. Samen eten is een manier om mensen met elkaar te verbinden.

Nargisse heeft een enorme liefde voor eten en uiteraard met name voor de Marokkaanse keuken. Maar ook de Belgische keuken koestert ze. Ze wilde heel graag de Marokkaanse keuken wat bekender maken en mensen laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om de traditionele gerechten op tafel te zetten. Om die reden begon ze haar foodblog My Moroccan Food.

Het boek heeft de titel Casablanca omdat deze stad een mix is van het traditionele Marokko en de moderne Westerse wereld. De recepten in het kookboek zijn dat ook. Nargisse Benkabdou weet op een bijzondere manier de Marokkaanse en de Belgische keuken met elkaar te vermengen.  Alhoewel het Marokkaanse de boventoon voert zie je toch invloeden van de Westerse keuken zoals wij die kennen. Uiteraard treffen we ook klassieke gerechten aan maar Nargisse maakt die met ingrediënten die overal goed verkrijgbaar zijn.

In zeven hoofdstukken zien we bijvoorbeeld een traybake (bakplaat) met harissa-citroenkip, zoete aardappelen en bloemkool. De aubergines met kaas en zoete chermoula zien er verrukkelijk uit. Net als de wortel-komkommersalade met sinaasappel, tijm en zwarte olijven of de salade van geroosterde rode paprika en ingelegde citroen met limabonen.  Er staan heerlijke baksels in zoals een maïsbrood met komijn en karnemelk of een worteltaart met ras el hanout en een frosting van roomkaas.  We zien tajine’s met artisjokken, krieltjes en ingelegde citroen en ook met courgette, tijm en runderschenkel. Je kunt gerechten voor de tajine uiteraard ook in een stoofpan of slowcooker maken.

De rode omslag met de blauwe letters en de mooie blauwe fibula knalt je tegemoet. De fibula komen we in het hele boek in veel uitvoeringen tegen. Een fibula is een Berberse sierspeld die van oorsprong werd gebruikt om kledingstukken mee dicht te maken. Het zijn traditionele patronen en symbolen.  Veel recepten worden voorafgegaan door een stukje extra informatie of uitleg. Uiteraard treffen we ook veel zeer smakelijke foto’s aan die laten zien hoe een gerecht eruit ziet.
Op Bol.com staat een inkijkexemplaar waar je de index kunt zien en alvast wat recepten. En die smaken vast naar meer!

Bekijk op bol.com

Casablanca – Nargisse Benkabbou – Veltman Uitgevers – 9789048316854 – €25,–