Als redacteur van een aantal Heel Holland Bakt-boeken krijg ik vanaf eind augustus regelmatig de vraag van familie en vrienden: ‘Wanneer komt het weer?’ Nou, nog niet dus. Dit jaar beginnen de uitzendingen van ‘de enige afvalrace waar je van aankomt’, zoals ze het op de website van HHB zelf noemen, pas op 9 december. Voor wie niet op de Hollanders kan wachten, loopt op dit moment de Vlaamse versie, Bake Off Vlaanderen. Het programma wordt uitgezonden door zender Vier en helaas kunnen Nederlandse thuisbakkers die niet ontvangen, maar op internet zijn voldoende clips van het programma te bekijken om je te laten besmetten met het bakvirus.

Voor de niet-Vlamingen: het Vlaamse tv-programma wordt gepresenteerd door Wim Opbrouck die à la André van Duin de kandidaten bijstaat met een lach, een schouderklop en een lik zalf op vervelende brandwonden. De jury bestaat uit de Brusselse patissier Herman Van Dender en food auteur en historica Regula Ysewijn. Herman is al net zo streng-sympathiek als Robèrt van Beckhoven. Regula doet wat bakkennis (en outfits) betreft niet onder voor Jannie van der Heijden. De kandidaten zijn net als bij HHB een bontgekleurde verzameling bakkers van alle leeftijden en achtergronden. De opvallendste deelnemer is Lucas, met zijn 16 jaar de jongste (wereldwijd!) ooit. Hij werd al een keer Meesterbakker en heeft niet alleen het hart van Regula en de kijkers, maar ook dat van pony Chantal gestolen, die in de wei naast de baktent woont.

Bij het tv-programma hoort een boek, Bake Off Vlaanderen – Goed zoet! Daarin bemoedigende woorden van de jury, portretten van alle kandidaten, bakbasics en 40 recepten. Die laatste zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Brood, Cake, Koekjes en Taart, met zowel verplichte basisnummers als  verrassender recepten. De recepten zijn zoals je van een Bake Off-programma mag verwachten: veel zoete zaligheid, room en chocolade en doorgaans goed te doen met hier en daar een ‘pronkstuk’. Helaas zitten er geen specifiek Vlaamse baksels in het boek, maar natuurlijk tref je een recept voor kaneelbroodjes, een pesto-vlechtbrood, luchtig biscuitgebak en heerlijke honingmadeleines. Ook zijn er een avocado-limoencheesecake, no bake yoghurtbars en een überhippe letterkoek: een taart die wordt opgebouwd uit grote koekletters van zanddeeg (zoek maar eens op Instagram naar #cookiecake).

Wie bang is als Nederlandse bakker niet uit een Vlaams boek te kunnen bakken: dat valt wel mee. Als je weet wat een zeste is en niet schrikt van het woord abricoteren kun je prima met deze recepten uit de voeten en houd je het tot december wel uit.
Nog 78 dagen. *zucht*

Bekijk op bol.com

Bake Off Vlaanderen: Goed zoet! – SBS & Angèle/Standaard Uitgeverij – ISBN 9789022335642 – €24,99

Macarons: photo by picjumbo.com