De Bijbel van de Italiaanse keukenNa de prachtige serie kookbijbels (klik hier voor de website) uitgegeven door Carrera Culinair verschijnen nu, bij dezelfde uitgever, de landenbijbels. Als eerste was er “de Bijbel van de Franse keuken”  en nu is “de Bijbel van de Italiaanse keuken” verschenen. Wat al deze kookbijbels gemeen hebben is dat ze vrijwel allemaal geschreven zijn door mensen die weten waar ze over praten.

Zo is “de Bijbel van de Italiaanse keuken” geschreven en samengesteld door Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini in Amsterdam. In het voorwoord legt Maud Moody uit dat dé Italiaanse keuken misschien niet bestaat. Italië is pas 150 jaar een eenheid. Daarvoor waren het allemaal kleine onafhankelijke staatjes. Ook nu nog is Italië opgedeeld in regio’s en iedere regio heeft zo zijn eigen specialiteiten. Maar we lopen op de zaken vooruit.
De indeling van het boek is gelijk aan die van alle andere kookbijbels. We beginnen met de pagina “Hoe gebruik ik dit boek” gevolgd door een korte geschiedenis van de Italiaanse keuken, wat Italiaanse begrippen en technieken, de ingrediënten, het keukengerei, de how-to’s (pasta maken, ravioli maken etc.) en de basisrecepten.

Dan volgen de recepten en reizen we door elf Italiaanse regio’s. We beginnen met Piemonte/Valle d’aosta en trekken zo verder tot we uiteindelijk in het warme zuiden zijn aangeland. Een kaartje laat zien waar de regio’s te vinden zijn en aan het begin van ieder hoofdstuk staat een klein kaartje met daarin de specialiteiten van de streek getekend alsmede een korte index van de recepten.
Het boek bevat bekende gerechten, vaak met een eigen inbreng van chef Nina Bogaerts, maar ook gerechten die wellicht niet iedereen kent. Als een recept niet echt simpel is dan krijg je vooraf een waarschuwing zoals bij de Panettone. Het grootste deel van de overheerlijke recepten is voor iedere hobbykok goed te maken.

We gaan even smullen. Gegrilde gevlinderde kip met citroen-oregano-vinaigrette, gehaktbrood met een saus van paprika, champignons en zwarte olijven, pasta met pesto van tomaten, amandel en knoflook, spinazie-ricottaballetjes met salie-botersaus, mascarponecrème met rum en amarettikoekjes of een chocolade-amandeltaart. Het gaat maar door en door. Bij veel gerechten zien we een smulfoto van het eindresultaat. Aan het eind van het boek staat een register op recept en een index op ingrediënt.

Wederom een met zorg en culinaire kennis gemaakte kookbijbel. Deze landenserie is zeer de moeite waard en krijgt zeker een vooraanstaande plek in de kast met favorieten.

Bekijk op bol.com

De Bijbel van de Italiaanse keuken – Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti – Carrera Culinair – ISBN 9789048844906 – €31,99