Malakeh. De authentieke Syrische keuken.Malakeh Jazmati is niet zomaar iemand. In Syrië was ze een beroemde tv-ster en kookte ze de sterren van de hemel in haar show die uitgezonden werd door een Jordaans, Assad-kritisch televisiestation. Ze ontving er beroemde gasten en sprak met hen over politiek, cultuur en uiteraard over eten. De naam Malakeh betekent in het Syrisch ‘koningin’ en zodoende werd ze de koningin van de kookkunst genoemd. Haar man vluchtte in 2014 zijn geboorteland uit en een jaar later volgde Malakeh. Na de nodige omzwervingen wonen ze nu, samen met hun baby, in Berlijn waar Malakeh vanuit het Berlijnse gemeenschapshuis Refugio de cateringservice Levant Gourmet runt.

Uit het boek Malakeh, De authentieke Syrische keuken, spreekt heimwee. En hoe voorstelbaar is dat als je geboren en getogen bent in een prachtig land en je moet dat achter je laten. Veel mensen zullen elders een nieuw bestaan opbouwen maar veel mensen zullen ook altijd met heimwee blijven terugdenken aan wat ze hebben achtergelaten. Volgens Malakeh Jazmati is koken en eten een universele taal waarmee we elkaar, ondanks alle verschillen, verstaan en waarmee we genegenheid en vreugde uitdrukken. Mooier kun je het niet zeggen.

Na het voorwoord beginnen de recepten. Tussen de recepten door vertelt Malakeh meer over haar land en over de geschiedenis van het eten en de tradities. We lezen waar de namen van de gerechten vandaan komen of met welke feestdag het te maken heeft. Veel informatie en veel mooie foto’s. De hoofdstukken met recepten zijn Voorgerechten, Salades en kleine gerechten, Vegetarische hoofdgerechten, Hoofdgerechten met vlees en Desserts en gebak. Er is een verklarende woordenlijst, een register en een ontroerende tekst van Malakeh sluit het boek af.

De Syrische keuken kent veel groentegerechten maar ook vlees wordt regelmatig gegeten. Vis ben ik in het boek niet tegengekomen. Volgens velen is de keuken van de Levant is een van de lekkerste keukens die er zijn. Als je dol bent op de gerechten uit dit gebied dan kun je je hart ophalen. Als hapje beginnen we met paprikapasta met walnoten of krokant platbrood met hummusdressing. Uiteraard staat tabouleh ook in het boek en een rucolasalade op zijn Arabisch. De bonen-tomatensalade ziet er ook heerlijk uit en de pikant-zure linzensoep kan niet anders dan lekker zijn. Voor de sperziebonen op Syrische wijze heb je vast en zeker alles al in huis en erbij eten we misschien wel kip met rijst en krokant platbrood. We bladeren maar snel door naar de desserts en het gebak. Zoete pannenkoekjes gevuld met mascarpone en pistachnootjes of griesmeelcake met maanzaad.

Malakeh ,De authentieke Syrische keuken, is een smulboek. Het ene gerecht is nog lekkerder dan het andere. En dan al die verhalen en foto’s tussendoor. Al met al een heel bijzonder kookboek dat veel gebruikt zal worden.

Bekijk op bol.com

Malakeh – Malakeh Jazmati – Deltas/Chantecler – ISBN 9789044751109 – €24,95