blijven eten‘Blijven eten’ van Lars Charas is geen kookboek pur sang hoewel je een deel wel zo zou kunnen gebruiken. Het is meer een culinaire oproep om ons eten in de toekomst veilig te stellen. Zie bijvoorbeeld ook de website Feeding Good. Als we ook in de toekomst willen blijven eten met een stijgende wereldbevolking en een klimaat dat verandert, zullen we diverser en anders moeten gaan eten. Wist je dat we bijvoorbeeld maar zo’n 300 verschillende planten op ons bord leggen terwijl er 9000 keer zoveel eetbare planten zijn?

In het eerste deel van ‘Blijven eten’ komen alle aspecten aan bod die de voedselzekerheid onder druk zetten. Zaken als water, landbouwgrond, biodiversiteit, voedingsstoffen in de bodem, fossiele brandstoffen en beschikbare grondstoffen passeren de revue.

Door het hele boek heen vind je een indrukwekkend aantal interviews met deskundigen van over de hele wereld met een zwaartepunt in het tweede deel. In het vierde deel komen zo’n 70 recepten aan bod. Culinaire hoogstandjes en soms ingewikkelde bereidingstechnieken, maar allemaal brengen ze de praktische richtlijnen voor een duurzaam dieet uit deel drie in de praktijk. Lars combineert gezondheid met duurzaamheid en dat is nog best lastig ook al klinkt het bekend: plantaardiger, lokaal en uit het seizoen, onbewerkt en onderbenut (oftewel ondergewaardeerd).

Het deel met gerechten is ingedeeld naar recepten die gebruik maken van producten lager in de voedselketen en recepten die met minder gangbare ingrediënten zijn klaargemaakt. Het is een hoofdstuk door koks voor koks en dat is te merken. Ze zijn bedoeld als bron van inspiratie om nieuwe, interessante gerechten te ontwikkelen. De huis- tuin- en amateurkok zou ontmoedigd kunnen raken, mede doordat de recepten van over de hele wereld komen. Want garum (Romeinse vissaus) van sprinkhanen en gerookte kemirieboomwormen staan niet eens in het hoofdstuk minder gangbare ingrediënten. Toch loont het om door te bladeren en wellicht thuis een iets eenvoudigere versie te bereiden. Een gebakken tilapia met Keniaanse ugali (soort dikke maispap) en pittige ketchup moet voor iedere thuiskok haalbaar zijn, net als mosselchowder (een gevulde mosselsoep).

Na de recepten volgt nog een hoofdstuk over culturele verschuivingen. Trends en omslagpunten zullen leiden naar een nieuwe realiteit. Hopelijk zijn we in staat om onze eetcultuur af te stemmen op de draagkracht van de aarde. Food for thought!

Al met al een boek om in te duiken en beetje bij beetje tot je te nemen. Zeker als je (professioneel) geïnteresseerd bent in eten: als blogger, als kok, als kookboekenschrijver, als culi fan etc. Lars Charas laat zien dat we blijven eten maar wel anders als de aarde ons lief is.

Koop bij bol.com

Blijven eten, recepten voor een gezonde wereld – Lars Charas – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021567983 – €29,99