Frisse startWordt u ook zo moe van alle dieetgoeroes die het allemaal zo goed weten en die ons iedere keer weer volstrekt tegenstrijdige voedingsadviezen geven? Nou, ik wel! Ik ben erg van het gezonde verstand, want meestal voel je zelf wel aan waar je goed zit en waar je wat minder goed scoort.

Deze manier van aankijken tegen voeding heeft sinds kort ook een naam gekregen: clean eating. En dat is ook wat in ‘Frisse start’ uitgebreid aan bod komt. Het begint met voldoende groente en fruit, aangevuld met granen en zuivel en gebruik vooral geen pakjes en zakjes. Maak je eigen eten en tussendoortjes. Geniet van het proces van het maken en eten en doe vooral niet al te moeilijk. Hear hear!

Het boek begint met ‘de gouden regels voor gezond eten’ met daarbij een uitleg waarom je je hieraan zou moeten houden. Hier en daar worden in deze teksten beweringen gedaan waarvan ik niet durf te zeggen of dat ook daadwerkelijk zo is. Er is namelijk altijd wel weer een deskundige die het tegendeel beweert. Daarnaast houd ik bepaald niet van regels maar met het merendeel van deze regels kan ik toch wel leven. Het varieert namelijk van ‘kies voor onbewerkte producten’, ‘eet langzaam en met aandacht’ via ‘beweeg’ naar ‘eet voldoende vezels’. Regels waar ik me best in kan vinden. ‘Eet plantaardig’ gaat me als regel alleen veel te ver.

Hierna volgt het hoofdstuk ‘ken je voedingstoffen’. Hier vind je een hele serie aan voedingstoffen en ingrediënten met daarbij de gezondheidsvoordelen die je volgens de auteur kunt bereiken met het eten van deze producten.

In dit boek zijn actieplannen opgenomen, een driedaagse en een eenentwintigdaagse, om een ‘frisse start’ te maken met je nieuwe gezonde leefstijl. En dat is dan ook precies het punt in het boek waar ik afhaak. Want daar zijn ze, de smoothies, de salades en de soepjes. Het is dus tóch een dieet. Ik moet wat glimlachen om de tekst die bijvoorbeeld staat bij de bietensalade met avocado, rucola en zonnebloempitten: ‘Tank bij met een vezelrijke lunch om het de middag vol te houden.’ Ik weet niet hoe het met u is, maar ik kan daar beslist geen hele middag op teren en ook nog gewoon functioneren. Zeker niet als mijn ontbijt bestond uit een smoothie van aardbei, grapefruit en gember en ik uit kan kijken naar een avondmaaltijd van sperziebonensoep met wortel, spinazie en dille.

Eerlijk is eerlijk, er staan ook hele lekkere gezonde recepten in ‘Frisse Start‘ die ik best eens zou willen proberen. Denk bijvoorbeeld aan boekweitnoedels, paksoi en zoete aardappels in een miso-limoenbouillon of gebakken paddenstoelen en eieren met platbrood. Dé ultieme tip bij dit boek is dus: haal eruit wat je kunt gebruiken en sla de rest gewoon lekker over. Mocht je wel behoefte hebben aan een periode van streng lijnen, dan doe je dat volgens dit boek denk ik wel op een redelijk gezonde manier. Maar crashen blijf crashen, hoe je dat ook doet.

Bekijk op bol.com

Frisse Start – Martha Stewart Living – Kosmos – ISBN 9789021568584 – € 20,00