Angela Liddon is de oprichter van OhSheGlows.com, een bekroonde Canadese website met voedzame vegan (plantaardige) recepten. Onder veganisten is Angela Liddon net zo beroemd als Nigella Lawson.

Veganisten (vegans) maken een bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Dit betekent dat ze geen vlees en vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten eten.

Oh She Glows elke dag: snelle, simpele vegan gerechten is het tweede boek van Angela Liddon, en het eerste dat in het Nederlands is vertaald.

Het bevat vele basisrecepten voor de beginnende veganist, of iemand met veel allergieën tegelijk, zoals een zuivel- en soja-allergie, maar dit boek is vooral handig voor iedereen die minder vlees en meer plantaardig wil eten zonder meteen volledig over te stappen.

Aan iedereen die denkt dat het ingewikkeld is om geen vlees, vis of zuivelproductente eten (`O, maar hoe moet dat dan met mijn boterhammen met kaas en mijn glas melk elke ochtend?’) laat Angela zien dat met wat simpele aanpassingen en een goede voorraadkast je snel en makkelijk lekkere vegan maaltijden op tafel zet, waardoor je uiteindelijk veel gevarieerder eet.

Wat denk je van het volgende als ontbijt? Tropisch havermoutontbijt met een Groene-matcha-mang0-gembersmoothie, of Toast met kruidige avocado en humus, of – voor de kinderen – Ontbijtkoekjes met pindakaas en jam?

Want als moeder van een dochter van nog maar een paar maanden oud, testte Angela in de nachtelijke uurtjes recepten voor voedzame, eenvoudig te bereiden maaltijden waar je fit van blijft. `Ik ben ervan overtuigd dat een uitgebalanceerd dieet wonderen doet voor je energiepeil, je humeur en je algehele welzijn,’ schrijft ze in de inleiding.

Het resultaat is een dik boek, bijna een standaardwerk zou ik zeggen, met meer dan honderd plantaardige recepten voor dagelijkse maaltijden, speciale gelegenheden, feestdagen en ‘zondagse’ maaltijden. Ontbijtjes, lunches, diners, tussendoortjes, koekjes en nagerechten. Allemaal snelle, simpele vegan gerechten die gezond en heel lekker zijn. Het boek is handig opgedeeld in negen hoofdstukken zoals smoothies, ontbijt, salades, hoofdgerechten en nagerechten.

Angela geeft je ook wat handige basistechnieken mee, bijvoorbeeld hoe je zelf ‘strooikaas’ van noten kunt maken of slagroom van kokosmelk, of hoe je tofu het beste kan persen voor een nog knapperiger resultaat.

Daarnaast vertelt Angela wat zij altijd in de voorraadkast heeft staan en geeft ze uitleg bij de meer bijzondere ingrediënten waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord.

Bij ieder recept staat aangegeven wat de bereidingstijd is en het aantal porties, en ook of het glutenvrij, sojavrij of notenvrij is. En daarnaast of het kindvriendelijk of vriezervriendelijk is.

Mocht je nog denken dat plantaardig eten enigszins saai of smakeloos is, dan bewijst dit boek het tegendeel. De kleuren spatten van de foto’s af en bij het lezen van de gevarieerde gerechten loopt het water je in de mond: Geroosterde spruitjes met kokos-‘bacon’; Pesto-aardappelen met ruccola, Eiwitrijke regenboogsalade met quinoa of een Zomerse salade met courgettelinten.

Ik ben om, en ga zeker proberen enkele dagen per week vegan te koken, zonder dierlijke en zuivel producten. Omdat het gezonder is, milieuvriendelijker en goedkoper. Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen blijf ik die volkoren boterham met kaas eten met een gekookt eitje erbij of dat sappige stukje (vanzelfsprekend biologisch scharrel)vlees. Maar Oh She Glows recepten voor elke dag heeft me ervan overtuigd dat het niet moeilijk is om je eetpatroon aan te passen, ook als je een druk gezinsleven hebt met kleine kinderen (en wat zou het fijn zijn als ik dan bovendien te horen krijg: O wat straal je…). Dat er af en toe wat knullige vertaalfouten in het boek staan is vervelend maar niet onoverkomelijk: een curry wordt een kerrieschotel en een butternutsquash (flespompoen) is vertaald als een boterpompoen, maar dat wordt er bij een volgende druk vast wel uitgehaald. Een aanrader!

Oh She Glows elke dag, Angela Liddon, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 9000 354 23 8, € 24,99, 334 pag.