Ken je de sfeer in een echte Franse Bistro? Druk en gezellig. Alles lijkt een beetje door elkaar te lopen en niet helemaal volgens plan te gaan. Maar dat is schijn. Want in werkelijkheid klopt alles als een bus en zijn het eten en drinken en de service vaak van hoog niveau.
Hetzelfde kun je zeggen van het nieuwste boek van kookboekenschrijver en chef-kok Stéphane Reynaud. Onder de titel Bistrotier verscheen een boek dat je met recht een instant klassieker kunt noemen. Het is een lijvig kook- lees- en informatieboek dat tijdloos aandoet. De recepten, de vormgeving, de foto’s, de tekeningen en zelfs het gekozen lettertype doen allemaal denken aan de sfeer van een echte Franse Bistro.

Ik moest even puzzelen om te begrijpen hoe het boek in elkaar zit. Dat kwam omdat ik begon met bladeren en dat is natuurlijk prima maar je ziet pas hoe het zit als je naar de index kijkt.
We beginnen aan de bar. Want je hebt niet gereserveerd maar als je even geduld hebt dan is er vast wel een tafeltje voor je. Dus eerst maar eens aan de bar en daar kun je alvast wat eten en drinken. Die versnaperingen zijn onderverdeeld in drie tijdsvakken. Vanaf 7 uur en daarna om een uurtje of 12. En vervolgens na 19 uur.
We zien ook wat informatie over droge worsten en over pekelwaren met het bijbehorende wijnadvies. Ook bij de recepten staat hier en daar een wijnadvies of zelfs een biertje. Ieder hoofdstuk heeft ook zijn eigen ‘kroegpraat’ in de vorm van informatie over bijvoorbeeld regionale aperitieven of over koffie en cafetières. Je zou bijna de hele avond aan de bar blijven zitten.

Maar er komt een tafel vrij en dus gaan we door naar het hoofdstuk Oesters, mosselen … met de nodige kroegpraat, wijnadviezen en heerlijke recepten. Dan zijn we pas aan het begin want vervolgens zien we het hoofdstuk Vooraf onderverdeeld in Terrines & Co, Soep, Eieren, Plantaardige eenvoud, Dierlijke eenvoud en als laatste Zoet en zout water.
De menukaart van een grote Bistro kan heel lang zijn. En dat is hij in Bistrotier ook. Want we gaan door naar De dagschotel ook weer onverdeeld in verschillende subhoofdstukken. Daarna volgen nog Na de vangst, De rol van de slager, De hele dag verkrijgbaar, Een kelder vol kaas en Een toonbank vol toetjes. Meer dan 400 recepten en bijbehorende geweldige foto’s.

Alle klassiekers maar ook nieuwe gerechten trekken aan je voorbij. Wat opvalt is dat er soms gerechten zijn waar een worstsoort in verwerkt is. Zoals een rookworst of een witte worst en nog een aantal. Je krijgt van die worsten wel de ingrediënten maar niet hoe je ze maakt. Dat is wel begrijpelijk want wie vaker zelf worst maakt heeft aan een ingrediëntenlijstje genoeg. Er staan zulke fijne recepten in Bistrotier dat je niet weet waar je moet beginnen. Van een heel simpele maar super geraffineerde selderijsalade met remoulade en geroosterde amandelen of couscous met merguez tot een verzameling bekende taarten zoals de clafoutis met kersen en nog veel meer.

En al die hoofdstukken bevatten ook allemaal weer extra pagina’s met informatie over alles wat je maar kunt linken aan een Franse Bistro. Zelfs het papier waar Bistrotier op gedrukt is hoort echt bij het boek. Geen glimmend glossy papier maar een beetje mat en stroef.
Als je vaak in Frankrijk bent geweest en de Franse Bistro kent dan gaat je hart echt een slag sneller kloppen van Bistrotier.

Vertaling: Jacques Meerman (dan weet je dat het goed is).

Bistrotier | Stéphane Reynaud
Fontaine Uitgevers | €44,99
ISBN 9789464042016