Gezond fastfoodBij het woord fastfood denk ik aan frikandellen, kroketten, Mc D. en afhaalmaaltijden. Maar als je  het woord heel letterlijk neemt – snel eten – betekent het iets heel anders en dan hoeft het ineens ook geen ongezonde vette hap meer te zijn. In Gezond Fastfood van Nora French lees je hoe je zelf thuis gezond snel eten kunt maken.

Nora French is geboren in Berlijn, getrouwd met een Engelsman, woont in Nederland en heet French. Grappig! Ze is gezondheidscoach en houdt zich dagelijks bezig met gezonde voeding. In dit boek draait het om gezond en lekker eten in zo weinig mogelijk tijd. Heel handig voor drukke doordeweekse dagen.

Ik  moet eerlijk zeggen dat ik een ‘gezondheidsboek’ altijd met enige scepsis opensla, maar van dit boek word ik toch wel blij. Of het nou bij je past of niet, de receptuur is gewoon goed, duidelijk en makkelijk.

Het boek begint met een stuk over wat gezond eten nou eigenlijk precies is. Gelukkig geeft de auteur aan ook de wijsheid niet in pacht te hebben en erkent ze dat er vele tegenstrijdige adviezen worden gegeven. Wat voor de één werkt als een tierelier werkt voor een ander weer helemaal niet. Het is een persoonlijk zoektocht dus.

De recepten zijn verdeeld naar soort. Zo vind je in het hoofdstuk ‘Ontbijt’ niet alleen het tegenwoordig haast onvermijdelijke bananenbrood en de fruitsmoothie, maar ook een gezondere variant op een English breakfast, een notengranola en hartige en zoete muffins (vaak op basis van eieren). Ook vind je er een chocolademousse die is gemaakt van avocado’s, bananen, dadels, cacaopoeder en kaneel. Ongetwijfeld gezonder dan de originele chocolademousse maar ik moet wel een drempeltje over om dat eens te proberen. In het hoofdstuk ‘salades’ vind je allerlei snelle variaties op bekende toppers en eigen creaties. Ook de recepten bij ‘soepen’ staan in het teken van snel en makkelijk en er staan een aantal heerlijk uitziende soepjes bij. Bij de ‘hoofdgerecht’ wordt veel gebruik gemaakt van groente en (gelukkig!) mag een stukje vlees of vis ook af en toe.

Suikers staan helemaal in het verdomhoekje momenteel. Ik ben geen voedingsdeskundige dus ik weet niet hoe terecht dat is, maar de suggestie dat je beter natuurlijke suikers kunt eten dan bewerkte lijkt me niet zo gek. Dat geldt tenslotte voor vrijwel alle voedingsstoffen. French gebruikt in haar recepten honing, gedroogd fruit en kokosbloemsuiker als zoetmakers en dat leidt bijvoorbeeld tot sinaasappels in warme honingsaus, kokos-rozijnmakronen en karamelpopcorn.

Al met al is Gezond Fastfood een aanwinst als je wilt weten hoe je gezonde voeding op een snelle manier op tafel kunt krijgen.

Bekijk op bol.com

Gezond Fastfood – Nora French – Karakter Culinair – ISBN 9789045212869 – € 19,99