De Japanse Yoko Inagaki en de Nederlandse Christel van Bree en Aleid Bos maakten samen het boek YOKO. Het zal duidelijk zijn dat het een kook- en leesboek is over Japan en de Japanse keuken. Aleid is vormgeefster en Christel heeft een reisorganisatie die reizen naar Japan organiseert. De drie dames leerden elkaar kennen en werden vriendinnen. Yoko Inagaki woont in Osaka en doet van alles om de Japanse eetcultuur te promoten. Ze geeft kooklessen aan buitenlandse gasten en organiseert food tours door heel Japan. Ook Christel en Aleid weten het nodige over Japan en de Japanse keuken.

YOKO bevat een heleboel recepten en daarnaast bezoeken we samen met Yoko onder andere een misobrouwerij en een sojasausbrouwerij. We lezen alles over Japanse messen en de slijptechnieken. En uiteraard veel over de belangrijkste Japanse ingrediënten. Je kunt alle hoofdstukken (en meer) zien in het inkijkexemplaar. We reizen ook mee door Japan via de fraaie foto’s in het boek.
Bij de recepten staan vaak stap voor stap foto’s die het je nog makkelijker maken om een gerecht goed op tafel te krijgen. De Japanse keuken is licht en gezond en vaak kun je met weinig ingrediënten een mooi en verfijnd gerecht op tafel zetten. Zoals bijvoorbeeld Takikomi Gohan. Een kom met rijst en paddenstoelen en de nodige smaakmakers. En alles gaat in één pan. Makkelijker wordt het niet en het ziet er heerlijk uit.

Dat geldt eigenlijk voor alle gerechten. We leren ook wat een Izakaya is. Dat is een piepklein restaurant waar je aan een bar zit en samen met de andere gasten steeds kleine hapjes voorgezet krijgt. De Netflix serie Midnight Diner laat zien hoe het eraan toegaat in een Izakaya en in YOKO krijgen we het recept van de misosoep uit de serie. Er is ook een recept voor huisgemaakte chili-olie en dat is echt wezenlijk anders dan de chili-olie zoals wij die kennen. Yoko Inagaki schotelt ons veel geweldige recepten voor maar doet ook niet moeilijk over een pakje instant ramen met de bijbehorende kruiden. Ook daar weet ze een snel en geweldig gerecht mee te maken.

Er is een recept voor oeufs en cocotte Japanse stijl en dat levert een gerecht op dat je tijdens het eerstvolgende diner met vrienden hen vast en zeker voor wil zetten. In het inkijkexemplaar zie je het recept van deze Chawan Mushi. Bij ieder recept staat veel extra informatie waardoor het nog leuker wordt om het te maken. En ook veel tips die het je makkelijker maken of die alternatieven geven als de ingrediënten wellicht niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn. Dat komt overigens weinig voor.

En dan moeten we het ook echt even hebben over de vormgeving van YOKO.
Het is een groot boek waarin de kleur roze overheerst. Ook de kleur geel speelt een belangrijk rol. De zijkant van het boek (de snee noemen we dat) is rood met gele Japanse letters erop. Die tekst is een haiku (een Japanse dichtvorm) waarvan de vertaling in het boek is terug te vinden. Ook de taalliefhebbers kunnen genieten. We leren wat onomatopeeën zijn en zien er door het hele boek culinaire voorbeelden van en zien uiteraard veel Japanse tekens en teksten.

YOKO is een prachtig boek geworden waar je als liefhebber Japan en de Japanse cultuur en keuken niet omheen kunt. Het is in alle opzichten smullen geblazen!

YOKO | Yoko Inagaki
Becht | €34,99
ISBN 9789023017028