Kookboek Let's Go van London LoyVrijwel iedereen kent London Loy. Deze veelzijdige chef-kok is de vaste tv-kok bij Koffietijd en hij was te zien bij 24Kitchen en in Expeditie Robinson. Wat vast niet iedereen weet is dat hij in zijn jonge jaren een topsporter was en dat hij in de weken voor een wedstrijd de privé chef is voor kickbokser Rico Verhoeven. Je kunt dus gerust vaststellen dat hij het nodige weet van gezond eten. Omdat hij zich niet zo heel erg goed aan zijn eigen regels hield kreeg hij toch problemen met zijn gezondheid. Hij gooide het roer radicaal om en ging weer goed op zijn voeding letten.

Voor zijn kookboek Let’s Go heeft hij recepten ontwikkeld die geschikt zijn voor mensen die een lichamelijke of geestelijke inspanning moeten leveren. Dat kan zijn omdat ze sporten maar ook een lange werkweek waarin je ook nog eens je hersens veelvuldig moet gebruiken kan een stuk beter verlopen als je voeding op je activiteiten is afgestemd. En alle recepten zijn ook nog eens gecontroleerd door een sportdiëtist.

Na de inleiding volgen zes hoofdstukken die allemaal beginnen met het woord ‘Lekker’. Want dat eten altijd lekker moet zijn staat vast voor London Loy. In ieder hoofdstuk maken we ook uitgebreid kennis met iemand die lichamelijk en geestelijk bijzondere prestaties levert. Zoals Rico Verhoeven, Ranomi Kromowidjojo en nog een aantal anderen. Zij vertellen over hun manier van eten en wat dat voor invloed heeft op hun lichaam en geest.
De hoofdstukken zijn Lekker explosief, Lekker snel, Lekker krachtig, Lekker scherp, Lekker in balans en Lekker herstellen. Want je lichaam zal, na het leveren van een topprestatie van welke orde dan ook, moeten herstellen.

Als extraatje krijgen we van London ook nog wat meer informatie over suiker, bananen, cacao, citroen en water. Ook ieder recept start met een korte inleiding met wat extra informatie of gewoon een leuk verhaaltje. Want London kookt niet alleen smakelijk, ook het vertellen over van alles en nog wat gaat hem goed af.
De recepten zijn vrijwel allemaal behoorlijk origineel en anders dan anders. Maar je krijgt nergens het idee dat je dingen moet of juist niet mag. Er wordt veel gekookt met groenten maar ook met vlees en vis.

Over het algemeen zien we gerechten die je vast zullen overhalen om gezonder te gaan koken. London houdt van pittig eten dus als hij hier en daar roept dat je een Madame Jeanette moet meebakken weet dan wel wat je te wachten staat. En je mag gerust ongehoorzaam zijn en je eigen zin doen. Zoals London zegt: “ik zie toch niet wat je doet”.
In het inkijkexemplaar zie je wat voorbeelden van recepten. London weet echt combinaties te maken die je zelf niet zo snel zou bedenken. Zoals spring rolls met gerookte zalm, avocado en sinaasappel. Of een gehaktovenschotel met gebakken spruitjes en mangochutney. Er staan ook wat drankjes in die je een boost geven. En wat bijgerechten die hij serveert bij een bepaalde schotel maar die je natuurlijk ook op andere momenten kunt eten, zoals een bietenchutney of een doperwtenspread.

De recepten zijn allemaal even lekker en vooral inspirerend. Geef je lijf, je gezondheid, je geest en zodoende je dagelijks leven een duw in de goede richting. Let’s Go!!

Let’s Go | London Loy
Nijgh & Van Ditmar | €34,99
ISBN 9789038812144