Wie kent ze niet. De leuke artikelen met de zo herkenbare illustraties van Blond Amsterdam.  Iedereen toch? Ook bij toeristen is Blond Amsterdam populair en veel artikelen gaan mee naar huis als souvenir.
Twaalf jaar geleden verscheen het Engelstalige kookboek Dutch Dishes en het was hoog tijd dat het opgefrist en opnieuw uitgegeven werd. En de heruitgave is nu een feit.
Het is een heel kleurrijk en aanstekelijk kookboek met recepten van Cecile Thijssen en illustraties van Blond Amsterdam.

Menig toerist zal dit boek aanschaffen en er met plezier uit koken. Maar ook als cadeau voor Engelstalige vrienden is het een schot in de roos. En niet te vergeten, voor jezelf. Al die geweldige typisch Nederlandse gerechten, snacks en desserts komen voorbij. Er is voor gekozen om geen foto’s van de gerechten op te nemen maar de pagina’s te verluchtigen met illustraties van Blond Amsterdam. En dat is een hele goede keus geweest want de vrolijkheid straalt ervan af.

Ieder recept wordt voorafgegaan door een klein stukje extra informatie over bijvoorbeeld de herkomst van het gerecht. Veel titels zijn vertaald in het Engels maar een behoorlijk aantal ook niet. Zo zien we de recepten voor kroketten en bitterballen. En ja, die namen laat je natuurlijk zoals ze zijn. In de inleidende tekst wordt uitgelegd wat het zijn en wanneer je ze eet. Maar andere keren is er wel een vertaling zoals bij Gran’s soup balls en potatoes in parsley sauce. Dat maakt het terugzoeken soms wat minder handig want zuurkoolstamppot staat bij sauerkraut. Maar ach, het doorbladeren van het boek is beslist geen straf.

De recepten zelf zijn duidelijk en goed maakbaar. Ze roepen veel herinneringen op en vaak zul je constateren dat het echt te lang geleden is dat je een gerecht gegeten hebt en dat het nodig weer eens op tafel moet komen.
Lijkt dit je een leuk boek maar is je Engels niet echt om over naar huis te schrijven? Geen nood want het boek is er ook in het Nederlands met de titel Hollandse Happen.
Welke je ook kiest, de Engelstalige of de Nederlandse, in beide gevallen heb je een hartstikke leuk kookboek in huis. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com met o.a. de index.

Dutch Dishes | Blond Amsterdam
Kosmos | €20,99
ISBN 9789021596754

Hollandse Happen | Blond Amsterdam
Kosmos | €22,50
ISBN 9789021576053