De r is uit de maand, het blijf langer licht en we kijken verlangend uit naar betere tijden. Een goed moment voor een vrolijk niks-aan-de-handboek als The Lemon Kitchen kookboek van Jadis Schreuder. Vanaf het omslag springen de frisse citroenen je tegemoet en dat is dan ook precies waar het in dit boek allemaal om draait: citroenen.

Jadis Schreuder was als kind al nieuwsgierig naar alles wat ze maar kon proeven. Na de hotelschool, een studie Food Innovation en stages bij onder meer Oud Sluis van Sergio Herman begon ze twee jaar geleden The Lemon Kitchen. Op Instagram heeft het bedrijf inmiddels 12,5 duizend volgers. Als receptontwikkelaar, foodstyliste en -fotografe zet Jadis haar lievelingsingrediënt voortdurend in het zonnetje. De citroen is, zo zegt ze, enorm veelzijdig en naast zout en peper een van de belangrijkste smaakmakers.

Dat Jadis van veel markten thuis is, zien we meteen in het begin van The Lemon Kitchen kookboek. Ze vertelt uitgebreid over de herkomst, groei en bloei van de citroen. De ene citroen is de andere niet, zo blijkt. Een Argentijnse citroen bijvoorbeeld is veel zuurder dan de befaamde Siciliaanse limone. Dan volgen tips voor de juiste kitchen tools en styling en is er ook nog een lijstje met gezondheidsvoordelen van de citroen. Wist je trouwens dat de oerouders van deze vrucht 8 miljoen jaar geleden al voorkwamen?

De recepten in het boek zijn ingedeeld op seizoen en houden dus rekening met de verkrijgbaarheid van groente en fruit. In de lente eten we zalmceviche (zie het recept hier) of een kleurrijke tomatensalade. De zomer is geschikt voor een groene gazpacho en citroengehaktballetjes. Voor de herfst is er een recept voor knolselderijsoep en in de winter eten we geitenstoof met bier. Hier en daar tref je een verrassend experiment, zoals de bananenschotel met parmaham en kaassaus van Jadis’ vader. De borrelplanken voor zomer en winter en de seizoensweckpotten zien er uitnodigend uit en klassiekers als citroentartelettes, limoncello en marmelade ontbreken niet.

De recepten bevatten veel vis en schaaldieren, ook vlees, kaas en zuivel, en zijn niet moeilijk te maken. De constante is natuurlijk de citroen, of het nu gaat om wat rasp of sap of een prominentere rol. Wie met frisse moed en gezond optimisme de zomer tegemoet wil gaan, zit met The Lemon Kitchen kookboek van Jadis Schreuder altijd goed.

The Lemon Kitchen kookboek: citroen de onmisbare smaakmaker – Jadis Schreuder – Uitgeverij Luitingh-Sijthoff – ISBN 9789024588305 – €20,00
Illustratie achtergrond: U.S. Department of Agriculture Pomological Watercolor Collection. Rare and Special Collections, National Agricultural Library, Beltsville, MD 20705.

Via bovenstaande partnerlink kun je het boek bekijken. Kopen? Steun in deztijd je lokale boekhandel. Is deze niet open? Vaak kun je ook bij jouw boekhandel online bestellen. Via platform Bazarow steun je schrijvers en vertalers. #kooplokaal #steunjeboekhandel #ikleesthuis