Link naar Bol.com inkijkexemplaar

Christiane Schäfer heeft al een aantal kookboeken geschreven. Haar vorige boek was het Gezonde darmen kookboek. Het pas verschenen Lekker koken en bakken zonder gluten gaat over hoe je het beste glutenvrij kunt koken en bakken en wat je daarvoor nodig hebt. Er wordt ook aandacht besteed aan lactosevrij en dat wel of niet in combinatie met glutenvrij.

In Lekker bakken en koken zonder gluten wordt goed uitgelegd wat gluten zijn en wat glutenvrij nu eigenlijk betekent. Hoe herken je gluten en welke glutenvrije alternatieven zijn er eigenlijk allemaal. Ook wordt er uitleg gegeven wat er mis kan gaan bij het bakken van broden. Bijvoorbeeld waarom een brood niet rijst of uit elkaar valt. En wat je tegen kunt komen bij het bakken van broden en andere zaken.

Er staan veel recepten in Lekker bakken en koken zonder gluten die goed te maken zijn. Het scheelt natuurlijk dat veel producten tegenwoordig ook in de supermarkt verkrijgbaar zijn en het daardoor minder moeite kost om aan speciale glutenvrije producten te komen. Veel recepten zijn geschikt voor een maaltijd met het gezin zodat er niet apart gekookt hoeft te worden.

Zo is er een lekker recept voor lenteaardappelen met vulling van zure room en kaas. Een gerecht dat je heel goed kunt combineren met een lekkere salade en/of groenten.
Of bijvoorbeeld een gerecht met peulvruchten. Een pikant peulvruchtenpannetje wat aan een lekkere chili sin carne doet denken. In het kookboek Lekker koken en bakken zonder gluten staat een heel goed overzicht met producten die gegarandeerd glutenvrij zijn.

De recepten zijn voor het ontbijt, tussendoortjes, salades, soepen en vegetarische hoofdgerechten. Maar ook zijn er recepten met vis of vlees. En vanzelfsprekend zijn er ook lekkere nagerechten en recepten om zelf brood, taart en gebak te maken.
Voor het maken van meelmixen, licht of donker, zijn fijne recepten omschreven. Je kunt de zelfgemaakte mengsels luchtdicht verpakken en goed bewaren zodat je wat in voorraad hebt.

Voor de recepten in Lekker koken en bakken zonder gluten heb je wel meer nodig in je keukenkastjes dan de standaard ingrediënten. Andere soorten meel bijvoorbeeld zoals amandelmeel, maismeel of kokosmeel. En ook veel zaden, pitten, vezels en peulvruchten. En niet te vergeten glutenvrije bouillonblokjes want gewone bouillonblokjes bevatten gluten en gist.

Voor iedereen die graag met aandacht voor gezonde darmen wil koken of bakken is Lekker koken en bakken zonder gluten een fijn boek waar veel in uitgelegd wordt over de voordelen van het bereiden van recepten zonder gluten.

Lekker bakken en koken zonder gluten | Christiane Schäfer
Deltas | €24,95
ISBN 9789044764413