Inkijkexemplaar op Bol.com

Als je gaat koken is het kiezen van de beste ingrediënten die je kunt vinden de eerste stap naar succes. Stap twee is het op de juiste manier bereiden van het gerecht. Soms zijn deze twee stappen genoeg, maar misschien zoek je toch een manier om je gerecht naar een hoger smaakniveau te tillen? De juiste saus erbij serveren is dan meestal het antwoord wat je zoekt. De Sausbijbel is absoluut het kookboek waarin je het recept voor de juiste saus gaat vinden.

Iemand die als geen ander smaak begrijpt is chef-kok Julius Jaspers. Ooit stond hij aan de basis van restaurant Julius bar & grill en Happyhappyjoyjoy in Amsterdam. Inmiddels heeft hij meerdere kookboeken geschreven, waaronder de BBQ-bijbel, de Groente op de BBQ-bijbel en de Stoofbijbel. Dat de Sausbijbel nu juist door hem is geschreven is dan ook weer een cadeautje voor alle kookliefhebbers. Wat ik erg fijn vind aan zijn schrijfstijl is dat hij als ervaren chef toch duidelijk voor ogen blijft houden voor wie hij zijn recepten opschrijft. Namelijk de hobbykok thuis. Misschien komt dat omdat hij zelf volledig autodidact is qua koken? Lief dat hij zijn moeder en vele collega’s bedankt voor de keukenvaardigheden die hij van hen heeft mogen leren. De smaakpapillen van Julius zijn echter helemaal van hem zelf en daar doen wij nu ons voordeel mee met zijn kookboeken.

Na wat uitleg over keukenbenodigdheden, manieren om sauzen te binden en informatie over smaakmakers volgen de recepten voor de sauzen. BBQ-sauzen, botersauzen, bouillonsauzen, groente- en notensauzen, kruidensauzen, mayonaisesauzen, dressing, olie, pesto en vinaigrette, Oosterse sauzen, roomsauzen, rouxsauzen, tomatensauzen, vis- schaal- en schelpdiersauzen, vleessauzen, alcoholsauzen en als laatste zoete sauzen. Bij ieder recept krijg je keurig de hoeveelheid saus die het recept oplevert en een bewaaradvies. En verder een duidelijke bereidingswijze in korte stappen. Rechtsboven ieder recept staat een illustratie van de keukenbenodigdheden die je gaat gebruiken. Allemaal heel erg overzichtelijk en zelfs als je weinig ervaring hebt in de keuken, prima te doen. Leuk vind ik het ‘waar is de saus lekker bij’ advies, maar dat krijg je niet bij ieder recept. Soms is dat overduidelijk zoals bij BBQ-saus bijvoorbeeld. En soms moet je ook gewoon zelf maar eens wat experimenteren.

Natuurlijk krijg je een hoop sausrecepten voor basisklassiekers zoals de bearnaisesaus, een beurre blanc, een oosterse satésaus, een mayonaise of een prima basilicumpesto. Maar wat de Sausbijbel een aanwinst maakt voor het verder ontwikkelen van je kookkunsten zijn de vele variaties die je op deze basissauzen krijgt van Julius. Alleen voor de mayonaise al, 39 verschillende versies! En dan miste ik nog zijn beroemde versie voor yuzumayonaise. De culinaire kennis van deze man is overweldigend. Maar met het basisrecept van Julius voor het maken van mayonaise is het niet moeilijk meer om zelf een variant te maken. Daarvoor geeft hij de juiste adviezen en begeleiding bij zijn sausrecepten en dat lijkt mij dan ook precies de bedoeling van de Sausbijbel. Wederom een mooie aanvulling op de Kookbijbel serie van uitgeverij Carrera wat inmiddels echt de encyclopedie voor de keuken begint te worden.

Sausbijbel | Julius Jaspers
Carrera Culinair | €33,99
ISDN 9789048859696