Link naar Bol.com

Er ligt een prachtig vormgegeven bakboek met de titel Zoet genoeg voor me. Het is het nieuwe boek van Alison Roman. Kok, auteur en columniste uit New York.
De inhoudsopgave doet denken aan de catalogus van een museum. Strak vormgegeven en een heel eigen stijl. Zie ook het inkijkexemplaar.

“Twee handen en een beetje geduld, veel meer heb je niet nodig” zegt Alison Roman in de inleiding van Zoet genoeg. Ook zegt ze: “Zoete dingen zijn een beetje frivool en dat is waarschijnlijk de reden dat ik er zo dol op ben”. Bij deze uitspraak moet ik denken aan vrolijke vitrines of etalages in winkels of koffiegelegenheden gevuld met gebak en andere kleurrijke zoetigheden.

De recepten in Zoet genoeg lijken nonchalant en zijn goed te maken door de doorsnee thuisbakker. Bij de meeste recepten staan suggesties en tips. Bijvoorbeeld dat je iets twee dagen van tevoren al kunt maken en bewaren. Haar commentaren als “deze cake heeft voldoende aan zonneschijn en een goed humeur” zijn aanstekelijk en maken dat je zin krijgt om de recepten uit te proberen.

Alles wat je nodig hebt aan bakspullen heb je vast al in huis.  En luxe apparaten heb je niet altijd nodig om te kunnen bakken. De ingrediënten die in Zoet genoeg gebruikt worden zijn goed verkrijgbaar in een gemiddelde supermarkt.

Hoewel ik niet iemand ben die veel bakt, zijn er recepten die ik graag eens zou willen proberen. Dat komt doordat ze niet moeilijk zijn. Het zijn geen luxe taarten of gebakjes die alleen een patissier kan maken. Er staan in Zoet genoeg zoete en hartige gerechten, recepten voor ontbijt, nagerechten en recepten die je vooraf kunt maken en in je vriezer kunt bewaren.

Alison Roman beschrijft wat ze wel en niet leuk vindt aan bakken en dat vind ik en wellicht andere lezers ook, heel herkenbaar. Wat zij leuk vindt is om slagroom met de hand kloppen, kersen te ontpitten, beslagkommen uit te likken en nog wat zaken. Wat ze niet leuk vindt is de afwas. En ook dat maateenheden niet overal hetzelfde zijn en dat een taart lang af moet koelen. Of dat je een planning moet maken om toch bijvoorbeeld dat ene nagerecht klaar te hebben en het niet nog moet maken als de maaltijd al bijna afgelopen is.

We zien fijne recepten zoals citroenroomtaart met zeezout. Deze kun je vier dagen van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Of de pastei met veel paddenstoelen. Dit gerecht is heerlijk met bijvoorbeeld een witlofsalade. Griesmeelcake met citroen en venkel is lekker bij een kop thee of koffie. En wat dacht je van amandeltaart met vijgen met een schaal yoghurt of labneh erbij. Heerlijk allemaal!

Houd je van bakken dan is Zoet genoeg zeker de moeite waard om te kopen. Een ware aanvulling op je bakboekenverzameling. De vormgeving van het boek alleen is al zo mooi.

Zoet genoeg | Alison Roman
Unieboek Spectrum | € 34,99
ISBN 9789000387373