Caroline Eden is reisjournalist en schrijft o.a. voor een aantal Britse kranten. Samen met de culinair journalist Eleanor Ford schreef zij eerder het prachtige kook- en reisboek Samarkand.

Maar deze keer gaat Caroline Eden alleen op pad en reist ze langs een deel van de Zwarte Zee. Ze kiest ervoor om van Odessa, een jonge stad in het zuiden van de Oekraïne, via Istanboel naar Trabzon te reizen. Trabzon ligt in het noordoosten van Turkije. Het grootste deel van de reis is ze dus in Turkije. Tussen deze drie grote steden in liggen talloze kleine dorpjes en gehuchten. Ieder met hun eigen gewoontes en cultuur maar toch met elkaar verbonden door de Zwarte Zee.
Caroline probeert aan de hand van de kookkunsten meer te weten te komen over de achtergronden van de dorpen en steden. Zo heeft de keuken van Odessa veel invloeden uit de Joodse en Italiaanse keuken. Er wordt een mengsel van Russisch en Jiddisch gesproken. De keuken van het Turkse gebied langs de Zwarte Zee heeft volkomen unieke smaken.

Zwarte Zee is in eerste instantie een reisverslag dat je het best van begin tot eind leest. Caroline is geen chef-kok en heeft zich derhalve beperkt tot eenvoudige en goed te maken gerechten. Ze heeft alle gerechten thuis uitgeprobeerd en geeft alternatieven voor ingrediënten die wellicht wat minder goed verkrijgbaar zijn. Al ben ik die nagenoeg niet tegengekomen. De recepten zijn weliswaar eenvoudig maar zeker ook bijzonder en smakelijk. De verse makreel ingelegd in citroen en gegeten met augurk bijvoorbeeld. De Chili-aardbeiencompote. Een Yayla sütlaç (een heel romige rijstpudding gemaakt met volle melk en double cream). De Bankiers vissoep staat snel op tafel en barst van de smaken. Voor bij de borrel maken we Karwij-maanzaadstickers of we drinken er één van de cocktails uit het boek bij.

Er staat een bedtijdsnack met tahinroom in het boek die gemaakt wordt van pompoen, suiker en citroen met een room gemaakt van tahin en crème fraîche die je een dag van tevoren kunt maken en die het uitstekend zal doen als een heel bijzonder dessert. Voor bij de soep maken we een heerlijk kruidig maisbrood. Een simpel beslag dat je zo in de vorm giet en afbakt.

Uiteraard is het boek voorzien van heel veel schitterende foto’s van de reis en de gerechten. Het is heerlijk om in je luie stoel mee te reizen langs de Zwarte Zee. Een indrukwekkend en vooral boeiend gebied met een rijke geschiedenis die zeker ook tot uitdrukking komt in de gerechten uit de streek.
Aan alle kanten een boek om van te smullen.

Bekijk op bol.com

Zwarte Zee – Caroline Eden – Luitingh-Sijthoff – ISBN 9789024585540 – €27,50