Wie het nieuws over Catalonië heeft gevolgd, zou denken dat er geen mooier moment is om een boek te publiceren geheel gewijd aan de Catalaanse keuken. Maar of José Pizarro daarmee zijn steun wil laten blijken aan de separatisten…

José Pizarro is niet alleen Jamie Olivers ‘favoriete Spanjaard’, zoals voorin het boek staat, maar ook de auteur van meerdere kookboeken. Hij is geboren in een klein dorp in Extremadura, zo’n 200 kilometer ten zuiden van Salamanca, maar woont en werkt inmiddels al bijna 20 jaar in Engeland en heeft in Londen vier restaurants.

De keuken van Catalonië - José PizarroIn De keuken van Catalonië – Recepten uit Barcelona en omstreken verzamelt Pizarro zowel traditionele als moderne recepten uit de hele provincie. Het boek volgt een voor de hand liggende indeling – vlees, vis, groenten, desserts – maar biedt daarnaast een hoofdstuk met menusuggesties inclusief handige planning en Pizarro’s favoriete eetadressen in Catalonië. Bekende klassiekers ontbreken natuurlijk niet: romige crema catalana met krokante karamel, mosselen in escabeche (tomatensaus) en pan amb tomàquet, het eenvoudige maar o zo heerlijke brood met tomaat en olijfolie. Daarnaast vind je in dit boek 21e-eeuwse gerechten als gambacarpaccio en appelbloedworstcroquetas, en geeft Pizarro je bovendien het recept voor de butifarra (varkensworst) met bonen zoals hij die voor zijn personeel maakt. De salade met ansjovis uit L’Escala (zie hier het recept) zal menig Spanjeganger doen terugverlangen naar die bekende badplaats aan de Costa Brava.

Wie zich afvraagt wat de Catalaanse keuken onderscheidt van die van de rest van Spanje, vindt bij Pizarro niet direct het antwoord. De gebruikte ingrediënten, zoals (wilde) paddenstoelen en anijs, chocolade in hartige gerechten, de combinatie van vlees en vis – mar y montaña, zoals de Spanjaarden zeggen – zijn kenmerkend voor de regio, zegt ook Claudia Roden in haar onovertroffen De smaken van Spanje (op dit moment nieuw alleen in het Engels te koop, maar in het najaar ook weer in het Nederlands!). Zoals Catalonië zich van oudsher al niet zo richt op de señores in Madrid, zo ook is de Catalaanse keuken er een die over de grens kijkt en invloeden uit alle windstreken kent. Veel traditionele gerechten uit Catalonië zijn inmiddels nationale of zelfs internationale succesnummers, zoals de patatas bravas, gebakken aardappelen met pittige saus, die je ook in Nederland bij bijna elk tapasrestaurant kunt bestellen. Catalaans of Spaans? We lusten het in elk geval graag!

Een extra compliment verdient de uitvoering van dit boek: het prachtige ‘rood op snee’ (dat je helaas op bol.com niet kunt zien) en de Miró-achtige illustraties vol kleur maken dit een boek ‘voor de heb’. Of je nu voor of tegen een onafhankelijk Catalonië bent. ¡Buen provecho!

Bekijk op bol.com

De keuken van Catalonië – José Pizarro – Van Halewyck/Forte Culinair – ISBN 9789461318367 – €24,99