In zowel de Volkskrant top 10 als de Top 60 van het CPNB is VEG de hoogste binnenkomer. Jamie’s restaurantketen mag dan een minder geslaagde geschiedenis kennen, zijn kookboekenproductie gaat gestaag door. Groentekookboeken zijn hip en happening. Volgens eigen zeggen schreef Jamie Oliver dit boek al acht jaar geleden, maar was de tijd er nu rijp voor.

VEG

De belofte is meer dan 100 supermakkelijke, gezonde, betaalbare gerechten waar toevallig geen vlees in zit. Of je nu van plan bent om twee vleesloze dagen in te voeren of een 100% vegetariër bent, met VEG is het allemaal mogelijk. In de recepten vind je wel ei, zuivel en kaas. Het hoofdstuk Hints & Tips geeft suggesties voor plantaardige alternatieven en kaas met vegetarisch stremsel. [In datzelfde hoofdstuk helaas ook een wijdverbreid misverstand over transvetten: die vind je niet in volledig gehydrogeneerde vetten, maar dat terzijde.] Zeer zeker de moeite waard is het hoofdstuk Voeding achterin VEG met een ode aan peulvruchten en het advies om kleurrijk te eten.

Curry’s en stoofpotten lenen zich perfect voor vega varianten; tomatencurry, bloemkool tikka masala noem ze maar op. Ondergewaardeerde groenten als knolraap en knolselderij komen rijkelijk aan bod in VEG. In hartige taarten zul je vlees evenmin missen.
De meeste ingrediënten kun je, als je ze in de grotere supermarkt niet aantreft, wel bij de toko halen (ingelegde citroenen, rozenharissa en wontonvellen bijvoorbeeld). Bij veel recepten krijg je suggesties van Jamie voor varianten met andere groenten. Maar voor een aantal typische (Engelse) ingrediënten was een Nederlandse suggestie door de vertaler wel fijn geweest. Maris piper aardappelen vind je hier namelijk niet in de schappen. Bintje is een zetmeelrijke Nederlandse aardappel die als vervanger kan dienen.

Soepen, Salades, Noedels & Rijst, ovenschotels, Burgers; de talloze hoofdstukken bestaan ieder uit zo’n zes gerechten. De een wat bekender dan de ander. Zo ontbreekt shakshuka niet, evenmin als pad Thai. Van Engelse klassiekers als bubble & squeak en pasteitjes tot de hele wereldkeuken (Midden-Oosten, India en Azië zijn goed vertegenwoordigd). Ook voor een vega Brunch en de Vrijdagavond snack kun je bij Jamie terecht. Dat maakt VEG een allround kookboek.

Voor iedereen die van Jamie’s stijl houdt en wel ‘in’ is voor een dagje (of meerdere dagen) zonder vlees of vis.

Bekijk op bol.com

VEG – Jamie Oliver – uitgever Kosmos – ISBN9789021573397 – €29,99