Uit het boek Uit de oven van Diana Henry. Lees hier de recensie.

Ik ben een fan van Diana Henry. Haar boeken zijn allemaal even mooi en de recepten goed doordacht en vrijwel altijd simpel te maken. Ze kloppen ook altijd want Diana is zorgvuldig als het gaat om kookboeken maken.

Met toestemming van de uitgever onderstaand het recept van een heerlijke hartige taart.

VOOR 4 PERSONEN, OF VOOR 6–8 PERSONEN ALS BIJGERECHT

  • 1 kg courgette, in 2 cm dikke schijfjes
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 125 g lente-uitjes, fijngesneden
  • 5 middelgrote eieren, geklutst
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 35 g middelgrove polenta
  • 135 g feta, verkruimeld
  • 50 g kefalotyri of pecorino, fijn geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 20 g dille, blaadjes gehakt, grove stelen verwijderd, plus meer voor erover

Dit gerecht is gebaseerd op een Grieks gerecht dat erg veelbelovend klonk, maar ik moest het vele malen bereiden voordat het de bijbehorende zachtheid kreeg in plaats van dat het op een in de oven gebakken frittata leek. Het is absoluut een hoofdgerecht. Ik eet het vaak met alleen een salade.

Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 6).

Leg de courgettes in een grote braadslee waarin ze min of meer in een enkele laag passen. Schep ze om met 2 eetlepels van de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze 10 minuten, voeg de lente-uitjes toe en sprenkel de laatste eetlepel olie erover. Zet het geheel terug in de oven en rooster het nog 10–15 minuten. De courgettes moeten dan zacht zijn als je er met een scherp mes in steekt en de lente-uitjes moeten licht geschroeid zijn.

Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C (gasstand 4).

Meng in een grote kom de rest van de ingrediënten en voeg royaal zout en peper toe. Schep de groenten in een gratineerschaal; die van mij is 27 x 20 x 5 cm en heeft een inhoud van 1 liter. Een gietijzeren of koperen schaal is het best, want metaal geleidt hitte goed. Schenk het beslag over de groenten en bak het gerecht 15–20 minuten of tot het net gestold, goudbruin en iets gerezen is. Serveer het heet of warm, bestrooid met de dille.

Uit de oven is een mooi groot boek en je krijgt veel waar voor je geld. Maar liefst 240 pagina’s met recepten die je allemaal zou willen maken.

Uit de oven – Diana Henry – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021574257 – €24,99