Bij het woord ‘kakkerlak’ denk je niet meteen aan eten. Hoop ik. Maar wie weet komt daar met de uitgave van de serie Kakkerlakjes van Uitgeverij Loopvis wel verandering in. Kakkerlakjes zijn fraai verzorgde boekjes die geschikt zijn om te versturen en dus geleverd worden mét enveloppe. Ze heten zo omdat kakkerlakken zo ongeveer onuitroeibaar zijn. Ze kunnen onder de moeilijkste omstandigheden overleven, net als de creatieve kracht van bijvoorbeeld tekstschrijvers en illustratoren.

Van de recent verschenen 32 titels gaan er acht over culinaire onderwerpen. Andere categorieën zijn poëzie, jong en literatuur. Onder de auteurs en illustratoren bevinden zich bekende namen, maar ook ‘jong talent’. Elk boekje bevat gedichten, verhalen of recepten rondom een thema. Sommige boekjes lenen zich heel goed voor een verjaardag, terwijl andere meer bedoeld zijn om iemand een hart onder de riem te steken.

Goed voorbeeld is Soep helpt altijd, met tekst van Loopvis-uitgever Marije Sietsma, illustraties van Lotte Dirks en een prachtig gedicht over erwtensoep van Ingmar Heytze. De recepten voor kippenbouillon en tomatensoep zijn voor iedereen te doen en de Extreem luie troostsoep van zoete aardappels haalt vast de meest verdrietige vriend(in) uit een dip.

Een titel als Precies mijn type van Nicolaas Klei is niet alleen leuk voor je vader die gek is op wijn, maar stuur je misschien ook wel aan die date met wie je een aardig glas hebt gedronken. En Chocoladetherapie is een vrolijk ogend kakkerlakje met tekst van Janneke Vreugdenhil en illustraties van Sylvia Weve. De recepten voor Geen gedoe chocolademousse, truffels en een Triple chocolate cake maken elke ‘chocoholist’ ongetwijfeld blij. Andere culinaire titels zijn onder meer Kooklust, Frituurverlangen, Koffie? en Vergeet de hond niet van Yvette van Boven: met traktaties voor de trouwe viervoeter.

De Kakkerlakjes zijn een mooi initiatief in een tijd dat post meestal alleen nog bestaat uit bankafschriften en  blauwe enveloppen. Om op te sturen dus of als klein cadeautje in plaats van de standaard bos bloemen of fles. En natuurlijk ook uitermate geschikt voor in de schoen (de pepernoten liggen tenslotte al in de winkel!). Te koop in de boekhandel, via bol.com (per 6 stuks) of de webshop van de uitgever. We zouden dit najaar zomaar een kakkerlakkenplaag kunnen hebben.

Bekijk op bol.com

Kakkerlakjes – Uitgeverij Loopvis – €6,99 per stuk, inclusief enveloppe
Chocoladetherapie ISBN 978942890313
Precies mijn type ISBN 978942890573
Soep helpt altijd ISBN 978942890375