Recepten uit BarcelonaSinds Barcelona voor de Olympische Spelen van 1992 een complete make-over kreeg is de stad een topbestemming voor toeristen uit de hele wereld. Nu kwamen er voor die tijd ook al veel toeristen maar het toerisme heeft sinds de jaren 90 wel een enorme vlucht genomen. De stad heeft veel bezienswaardigheden maar vooral ook een rijk culinair leven. De keuken van Barcelona heeft zich altijd aangepast aan de vele migranten die de stad rijk is. De schrijver van het boek Recepten uit Barcelona, Stephan Mitsch, weet er alles van. Hij woont al meer dan 15 jaar in Barcelona en werkt er onder andere als culinaire gids en vanuit die expertise stelde hij dit boek samen.

Na de inleiding waarin we van alles lezen over de beste eetgelegenheden en markten in de verschillende wijken en gebieden van de stad volgen de recepten. Uiteraard begint het boek met Tapas. Daarna de Hoofdgerechten, Desserts, Dranken, Basisrecepten en een lijst met adressen van restaurants en andere culinaire zaken die tevens op een eenvoudige plattegrond van de stad staan aangegeven.
Zoals je kunt verwachten bij een stad die zo dichtbij zee ligt treffen we veel visrecepten aan. Met name stokvis komen we veel tegen. Dat is tegenwoordig zelfs bij de grote supermarkt gewoon te koop. Maar ook schelpdieren zijn geliefd. Voor niet visliefhebbers is er ook genoeg te genieten en ook wild is populair in de keuken van Barcelona.

Voor sommige ingrediënten zul je naar de speciaalzaak moeten of naar een hele goede viswinkel. Soms wordt een alternatief gegeven zoals bij kaas uit de streek. En natuurlijk kun je ook zelf altijd wel een alternatief bedenken. Het grootste deel van de recepten is echter zonder problemen te maken. Van Gevulde aubergines tot Artisjokkencrèmesoep met kerrie. Of Kikkererwtenschotel met chorizo en Rijst met gamba’s en venkel. Veel van de hoofdgerechten zou je, als je ze voor een groter gezelschap maakt en als kleine porties op tafel zet, ook als tapas kunnen serveren.

Het lijkt wel of het boek straalt van de zon en warmte die zo kenmerkend is voor deze mooie stad. Je krijgt zin om te flaneren door te straten en terrasjes en restaurants te bezoeken. Maar vooral zin om zelf aan de slag te gaan in de keuken want een etentje samengesteld met de recepten uit dit boek kan niet anders dan een succes zijn. Een erg mooi boek met 120 heerlijke recepten en
prachtige foto’s. Wie de stad ooit bezocht heeft zal veel herkennen en wie dat nog niet deed gaat vast snel een stedentrip boeken.

Bekijk op bol.com

Recepten uit Barcelona – Stephan Mitsch – Uitgeverij Good Cook – ISBN