Boustany is het eerste solo kookboek van Sami Tamimi. Dat betekent niet dat hij een onbekende auteur is. Zo schreef hij samen met Yotam Ottolenghi het inmiddels klassieke kookboek Jeruzalem. Met Tara Wigley maakte hij zijn eerste kookboek over Palestina: Falastin. Zijn derde boek publiceert hij helemaal alleen en is compleet vegetarisch. In Boustany brengt hij een ode aan groenten uit zijn Palestijnse keuken. Inmiddels staat dit kookboek op nummer 2 in de culinaire boeken top 10, dus dat belooft veel goeds.
Palestijnse eetcultuur
Boustany, dat “mijn tuin” in het Arabisch betekent, is een persoonlijk boek van Tamimi waarbij hij gerechten deelt die hij kent uit zijn jeugd. Eten is een manier om herinneringen en cultuur op te halen, om zo een geschiedenis voort te laten leven. Tamimi deelt persoonlijke verhalen uit zijn eigen leven en die van de Palestijnse bevolking. Elk recept wordt vergezeld van anekdotes of een culturele les. Een mooie manier om een inkijkje te krijgen in de Palestijnse eetcultuur.
Veel lekkers
Het boek bevat hoofdstukken met gerechten voor eigenlijk elk moment van de dag. Het is moeilijk favorieten te kiezen, want vrijwel alles staat direct op de ‘to-do’ lijst om te maken. Alles is even smakelijk en de groenten zijn in vrijwel alle recepten rijkelijk aanwezig. Als we dan toch een keuze moeten maken hier enkele favorieten: mejadra met twee soorten linzen, in de pan gebakken kurkuma broodjes, linzensoep met bulgurballetjes, en fenegriek-uienbroodjes. Kortom: veel lekkers.
Basiskruiden
Het boek staat vol met bekende Palestijnse ingrediënten zoals peulvruchten, groenten (aubergine, tomaat) en granen (freekeh, bulgur). Ondanks dat brengt Boustany gelukkig veel nieuwe gerechten, zelfs voor mensen die al meerdere boeken uit de Levantijnse regio in de kast hebben staan. Enkele recepten kosten meer tijd dan we eerder gewend zijn van Tamimi, maar de meeste gerechten zijn prima te maken als doordeweekse maaltijd. Enige voorwaarde is dat je Levantijnse basiskruiden op voorraad hebt, want die komen, net als bij Ottolenghi, veelvuldig voorbij.
Troost
De foto’s zijn, net als in Tamimi’s eerdere boeken, weer om te smullen. Ze zijn simpel maar doeltreffend. Je krijgt gelijk zin om de keuken in te duiken. Boustany is een must-read voor iedereen die op zoek is naar een kookboek waarbij het draait om groentegerechten uit Palestina. Sla alvast wat oregano, komijnzaad, kaneel en verse munt in, want dan kun je zo aan de slag. Zoals Tamimi schrijft en Boustany op elke bladzijde laat zien: je kunt altijd troost en inspiratie vinden in eten, zelfs in de aller moeilijkste tijden. Een boek om van te houden!
Boustany | Sami Tamimi | Fontaine Uitgevers | ISBN 9789464043785 | 34,99 euro