Zin in salade heet het eerste kookboek van Bibi Loomans. Als culinair redacteur bij Koffietijd sprak ze in de afgelopen zes jaar veel kookboekenauteurs. Haar liefde voor eten begon al thuis met een moeder die haar kids betrok bij het koken en een opa die een eigen moestuin had. Uit liefde voor groenten – en vanwege het trieste aanbod van salades in de horeca – ontstond Zin in salade.

link naar Bol.com

Een kookboek over salades is nodig, zo stelt Bibi. Salades zijn bij uitstek een gerecht om creatief mee te zijn. Zowel in de zomer als de winter, als lunch of bij een kerstdiner, salades kunnen altijd. Lijners moeten verder zoeken want Zin in salades is geen hypergezond kookboek of dieetboek.

Na een uitleg over de basis van een salade en wat tips volgt een opsomming van nuttige zaken om op voorraad te hebben. Met een blikje tonijn, wat kidneybonen en mais uit blik en een simpele dressing van azijn en olie tover je zo een salade op tafel. Maar ook minder gangbare voorraad ingrediënten als witte miso, tahin, Maldon zout en halloumi heeft Bibi standaard in huis. Hoewel niet noodzakelijk zijn een vijzel en mandoline (pas op je vingers!) wel handig.

Het hele boek straalt van vrolijkheid en kleur. Dat komt zowel door de kleurige salades als door de stralende foto’s van Bibi zelf. Naast salades, die zijn ingedeeld op seizoen, is er een hoofdstuk met extra’s. Dressings, sauzen, een zuurtje, zoutje (chorizokruim) of bite (pangrattato) maken je salade spannender en extra lekker. En voor een broodje als pita of tigella draai je je hand niet meer om.

De salades zijn gevarieerd, klassiek en verrassend tegelijk. Van een antikaterontbijt tot een warme maaltijdsalade. En met groenten van het seizoen; geroosterde spitskool met miso-tahindressing en crispy sjalotten in de winter, orzo met pompoen, boerenkoolpesto en oesterzwammen in de herfst, een hittegolfsalade in de zomer en – het kan nog net – een lentesalade van geroosterde rabarber en biet met opgeklopte feta.

De frisse hippe uitstraling van Zin in salade zal zeker ook een jong publiek aanspreken. Bij ieder recept staan wel tips; over de dressing die ook lekker smaakt bij die of die groente, hoe je er een maaltijd van maakt en wat je met eventuele leftovers kunt doen. Dat maakt Zin in salade ook een inspiratieboek om zelf mee te variëren en aan de slag te gaan.

De weersverwachting voor de komende week is zeer geschikt voor salades.

Zin in salade – Bibi Loomans – uitgever Fontaine – ISBN9789464042245 – €27,99