Link naar Bol.com

Geschiedenis, anekdotes, verhalen en smakelijk eten. Dineren in Rome van Andreas Viestad heeft het allemaal. Aan de hand van een diner in een restaurant in Rome beschrijft hij de stad en de bezienswaardigheden. Ieder ingrediënt dat in restaurant La Carbonara op zijn bord komt leidt naar een verhaal of wetenswaardigheden. Het is, zegt de schrijver, niet het beste restaurant in Rome maar wel voor hem een soort stamcafé waar hij steeds terugkeert. De hoofdstukken hebben allemaal de naam van een ingrediënt of een gang op de menukaart. Andreas is getrouwd met een archeologe die hem rondleidde in de beroemde stad en veel over alle oudheden wist te vertellen. Andreas besefte op een gegeven moment dat er ook zoiets bestaat als culinaire archeologie.

Wie denkt dat Dineren in Rome diep ingaat op de culinaire geschiedenis van de stad en het land komt bedrogen uit. De auteur heeft ervoor gekozen om het licht en luchtig te houden met veel “oh dat wist ik niet” momenten voor de lezer. Andreas Viestad is geen historicus maar een culinair columnist en TV-kok en altijd nieuwsgierig naar het verhaal achter een gerecht. Zijn beschrijving van de gangen die hij voorgeschoteld krijgt zijn dan ook om te watertanden. Daarnaast is Dineren in Rome zeker ook een reisgids voor wie de stad bezoekt of zich wil voorbereiden op een toekomstig bezoek.

Soms blikt de schrijver terug op gebeurtenissen uit het verleden. Hij kan met humor vertellen over mensen die hij ontmoet heeft of andere restaurants waar hij gegeten heeft. Hij mijmert soms wat voor zich uit om op andere momenten de lezer een serieus stuk geschiedenis voor te schotelen. Zo leren we dat Rome deels ontstaan is door de nabijheid van de zoutvelden aan de monding van de Tiber. Zondermeer boeiend is het ontstaan van de maffia en het verband met de teelt en export van citroenen. De auteur besteedt heel wat pagina’s aan het gerecht carbonara waar veel over te vertellen valt.

Hoe leuk en interessant de geschiedenis in Dineren in Rome ook is, het is duidelijk dat voedsel en schrijven daarover de grote liefde van de auteur zijn. Wie meer wil lezen wordt op zijn wenken bediend want het boek eindigt met een uitgebreide verantwoording en bronvermelding waar je wel even zoet mee bent. Een heerlijk zomerboek.

Dineren in Rome | Andreas Viestad
Noordboek | € 24,90
ISBN 9789464710687