Er komen vast nog veel zomerse dagen aan en wat is dan lekkerder dan een salade als avondmaaltijd?
Je kunt deze salade lauw, op kamertemperatuur of koud eten. Het is dus een ideaal gerecht om mee te nemen, ook omdat de stevige posteleinblaadjes niet snel verslappen. Gebruik je echter liever tuinkers, voeg de blaadjes dan pas vlak voor het serveren toe.

aardappelsalade

Kruidige aardappelsalade met gerookte vis

voor 6 tot 8 personen
bereiding 30 minuten

680 g kleine nieuwe aardappels
60 ml extra vergine olijfolie, plus een scheut
3 el grove mosterd
3 el mayonaise
1 tl selderijzaad
150 g augurken, in blokjes, plus 2 el pekel
2 stengels bleekselderij, in blokjes
4 grote eieren
170 g gerookte vis (forel, makreel of sardines), in stukken
fijnste blaadjes en takjes van ½ bosje postelein of tuinkers
zout, fleur de sel en versgemalen peper

Doe de aardappels in een middelgrote steelpan en voeg koud water toe tot de aardappels volledig zijn ondergedompeld. Voeg een beetje zout toe en breng aan de kook. Laat 8 tot 12 minuten zacht koken tot de aardappels gaar zijn.

Meng intussen in een grote kom de olijfolie, mosterd, de mayonaise, het selderijzaad, ½ theelepel fleur de sel en ½ theelepel zwarte peper. Voeg de augurken, de pekel en de bleekselderij toe. Haal de aardappels met een schuimspaan uit de pan en dep ze even droog. Voeg ze warm toe aan de kom met augurken en bleekselderij en roer voorzichtig. Laat volledig afkoelen en roer af en toe, zodat de smaken goed mengen. Zet apart.

Breng intussen een steelpan met water aan de kook en zet een kom met ijskoud water klaar. Voeg de eieren toe aan het kokende water en kook ze 7 minuten. Dompel ze daarna onder in het ijskoude water en breek de schaal. Laat afkoelen, pel de eieren en snijd ze in plakken.

Voeg de gerookte vis en de postelein toe aan de aardappelsalade en roer kort. Schik de eieren erbovenop en besprenkel met een scheut olijfolie.

Dit recept is met toestemming van de uitgever geplaatst en komt uit California Dreamin’. De recensie daarover lees je hier.