Het echtpaar Katie en Giancarlo Caldesi heeft twee Italiaanse restaurants en een kookschool in Engeland. Ze hebben een aantal kookboeken op hun naam staan en zijn regelmatig te zien in Engelse kookprogramma’s. Je kunt dus wel stellen dat ze verstand hebben van lekker eten. Toen Giancarlo diabetes kreeg en ook nog een glutenintolerantie besloot het echtpaar om volgens de 90/10 regel te gaan eten. Dat wil zeggen 90% van wat er op tafel komt is gezond en zelfgemaakt en 10% mag dan, wat zij noemen, verwennerij zijn. Die 10% daar vallen ook koolhydraten en suiker onder. En bovendien eten zij koolhydraten altijd samen met eiwit en vetten want het schijnt dat dan je bloedsuikergehalte niet te veel stijgt. Samen reizen ze ook veel over de wereld en op die reizen hebben ze inspiratie opgedaan over het eten van groenten en vooral het samenstellen van een (maaltijd)salade.

De Caldesi’s pakken het grondig aan want het boek Salades, 120x inspiratie uit de hele wereld begint met een uitgebreide inleiding over de ingrediënten en het samenstellen en presenteren van een salade. Daarna volgt een hoofdstuk met heerlijke dressings en vervolgens worden 120 (maaltijd)salades beschreven, verdeeld over de hoofdstukken Wakker worden, Belangrijke zaken eerst, Salades van de boerderij, Salades uit zee, Salades uit de tuin, Salades voor erbij en Lekker zoet.
De recepten zijn veelal vernieuwend en bijzonder met toch goed verkrijgbare ingrediënten en vaak niet te ingewikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Kropsla met gorgonzola dolce & hete vignaigrette met spek, Thaise salade van gepocheerde garnalen, wortel & koriander, Rijstsalade met ananas & cashewnoten met hulavarkensvlees (varkensschouder in een warm bad van kleverig-zoete ananassaus) & geroosterde paprika of Sperziebonensalade met amandel-gemberboter. Als dessert kun je Frambozen & rode bessen met geklopte ricotta, lemon curd & gemberkruim op tafel zetten of Dadels, noten, bananen & appels met tahin & rietsuikermelasse.

Omdat het boek doorspekt is van oogstrelend mooie en smakelijke foodfoto’s blijf je erin bladeren. Maar de recepten zijn het allerbelangrijkst en die mogen er stuk voor stuk zijn. Geweldig inspirerende recepten die uitnodigen om eens wat vaker een maaltijdsalade op tafel te zetten. Veel van de salades zijn ook geweldige groente/bijgerechten en als je de hoeveelheden aanpast, uitermate geschikt als voorgerecht.

Het boek Salades, 120x inspiratie uit de hele wereld is een typisch voorbeeld van een kookboek dat je niet kunt weerstaan en van de aanschaf zul je nooit spijt krijgen.

Salades, 120x inspiratie uit de hele wereld – Katie en Giancarlo Caldesi, Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059567252 – €19,95

Bekijk op bol.com