De titel verklapt al waar we het over gaan hebben. Zelf kaas maken van Morgan McGlynn leert je om zelf kaas te maken. Morgan heeft een kaaswinkel in Londen en weet alles te vertellen over haar geliefde product: kaas. Haar winkel bevat meer dan 250 soorten kaas én ze begon haar winkel al op 21-jarige leeftijd. Genoeg kennis in huis dus.

We beginnen met hoe kaas gemaakt wordt en welke benodigdheden er nodig zijn. Vervolgens krijgen we stap voor stap uitleg, inclusief foto’s, hoe je de basis van kaas maken uitvoert. Fijn dat er foto’s zijn toegevoegd zodat we te zien krijgen wat er verwacht wordt. Helaas ontbreekt wel een uitgebreide theoretische verdieping. Daarna beginnen de hoofdstukken, welke zijn ingedeeld op het type kaas. In totaal zijn er zes hoofdstukken die een type kaas en zijn bereiding bespreken. Met Zelf kaas maken kan je aan de slag met het maken van verse kaas, zachte kaas, geitenkaas, blauwe kaas en half harde en harde kaas. Eigenlijk alle standaard kazen die we hier in Nederland kennen komen voorbij om zelf te maken: mozzarella, Goudse kaas, feta en brie zijn enkele voorbeelden. Bij elk begin van een hoofdstuk staat hoe je de basis maakt van het specifieke type kaas, wederom ondersteund met stap voor stap foto’s. Daarnaast heeft Morgan in elk hoofdstuk haar favoriete kaasmakers geselecteerd en het verhaal over hun specifieke kaas opgenomen.

Het laatste hoofdstuk heeft als titel ‘kaastips’. Daarin vertelt Morgan hoe je een kaas goed kan combineren met drank, leer je hoe je een mooie kaasplank opmaakt en hoe je kaas bewaart. Een handige en passende toevoeging.

Dan wat mij betreft een minpunt. Op de cover staat dat het boek ruim 40 recepten bevat. Helaas staan er maar 19 recepten in om zelf mee aan de slag te gaan. In het boek staan verder recepten waarin je de zelfgemaakte kaas verwerkt, zoals bijvoorbeeld courgette-geitenkaastaart of tomatensalade met burrata.

Zelf kaas maken van Morgan McGlynn is een mooi boek voor diegenen die de basis van het kaas maken willen leren. Het gaat om standaard basisrecepten. Voor mensen die al een boek in de kast hebben staan over kaas maken, zal Zelf kaas maken weinig nieuws toevoegen. Ben je helemaal onbekend met dit onderwerp? Dan is Zelf kaas maken een mooie eerste stap om je de beginselen van het kaasmaken te leren. Het is vooral een praktische handleiding met weinig theoretische achtergrond. Het is aan jou of je dat juist fijn vindt of niet.

Zelf kaas maken | Morgen McGlynn | Terra | €26,99 | ISBN 9789089899163