Peter Gordon is een bekende in de culinaire wereld maar of zijn naam een belletje doet rinkelen bij de doorsnee kookboekliefhebber is nog maar de vraag. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat zijn vorige kookboeken alweer een behoorlijk aantal jaren geleden verschenen. Peter Gordon is geboren in Nieuw Zeeland en is later verhuisd naar Australië. Daar vandaan reisde hij meerdere malen door Azië en de keuken van dat werelddeel stal zijn hart. Hij wordt internationaal gezien als de grondlegger van de fusion keuken. Hij kan als geen ander de keukens uit de hele wereld zodanig met elkaar combineren dat er hele nieuwe gerechten ontstaan.

Tien jaar geleden verscheen zijn boek Salade, het nieuwe hoofdgerecht en zijn nieuwste boek is Sensationele salades en sensationeel zijn ze zeker. Peter Gorden daagt je uit om op een hele nieuwe manier te kijken naar wat een salade nu eigenlijk is en hoe je die samenstelt. Hij combineert smaken met als resultaat salades die je rustig gedurfd kunt noemen maar die toch maakbaar zijn. Je zult je bij het lezen regelmatig afvragen waarom je het zelf niet bedacht hebt terwijl de recepten toch bijzonder en nieuw zijn. Want een salade samenstellen is geen kwestie van zomaar van alles door elkaar husselen. De smaken moeten wel degelijk goed bij elkaar passen en als dat het geval is krijg je een zeer smakelijk geheel. Hoe bijzonder is het om een boek te schrijven dat vol staat met totaal nieuwe combinaties en verrassende salades? Heel bijzonder en Peter Gordon is daar een meester in.

Na een inleiding met veel achtergrondinformatie over de voornaamste ingrediënten in salades krijgen we acht hoofdstukken waarvan drie met vegetarische salades en verder eenvoudige salades, vis en schaaldieren, gevogelte en vlees. Het achtste hoofdstuk is gevuld met dressings. Een groot deel van de salades kun je redelijk snel samenstellen maar er zijn er ook die een langere voorbereiding vragen. Het zijn niet voor niets vaak hoofdgerechten. Al bladerend door het boek dringt zich de vraag op waarom je eigenlijk niet iedere dag een salade op tafel zet. Een mens zou bijna niets anders meer willen dan iedere dag een andere salade met een overheerlijke dressing. Als er minder bekende ingrediënten in een recept staan dan wordt daar een alternatief voor gegeven. Eenvoudige salades zijn bijvoorbeeld  “Watermeloen en feta met sumak en kappertjes” of “Krielaardappeltjes met munt, erwten en crème fraîche”. Voorbeelden van vegetarische salades zijn “Geroosterde zoete aardappel met chilipeper, courgette, geroosterde knoflook, hazelnoten en peer” of een vegetarische salade met kaas zoals “Geroosterde pastinaak en knolselderij, rokerige appelcompôte, haloumi en pistachenoten”. Een maaltijdsalade met gevogelte is bijvoorbeeld “Gegrilde kip, kumquats, zwarte knoflook, boerenkool en avocado”. Bij iedere salade staat vermeld of deze bedoeld is als hoofdgerecht of voorgerecht en het recept wordt voorafgegaan door een korte inleiding met meer informatie. Het boek is een grote hardcover met mooi glanzend papier en, zoals we gewend zijn van de boeken van Peter Gordon, schitterende fotografie. Een sensationeel boek.

Uitgeverij Unieboek Spectrum B.V. – € 29,99 – ISBN 9789000351152

Koop bij bol.com