Lauren Lovatt (zie hier haar website) is oprichtster van de Plant Academy, een initiatief dat gericht is op het verkrijgen van een betere geestelijke gezondheid door middel van voedsel. Met een verleden rondom problemen aangaande geestelijke gezondheid en haar eetstoornis heeft ze veel geleerd over voeding en hoe te eten op een manier waar ze zich goed bij voelt. Ze heeft recepten ontwikkeld en haar expertise in de plantaardige sector verfijnd en ze heeft zich tot doel gesteld om haar kennis over plantaardig voedsel te delen en mensen te inspireren.

In Mind Food neemt Lauren Lovatt je mee om meer te weten te komen over plantaardig voedsel en hoe dit een positieve invloed kan hebben op je geestelijke gezondheid. Het boek is doorgenomen met een diëtiste, de ingrediënten die gebruikt zijn in de recepten zijn goed voor een mentale gezondheid maar er ligt geen wetenschappelijke studie aan ten grondslag.

Alle gerechten zijn volgens de vier seizoenen die we kennen. Er zijn gerechten voor beginners en voor gevorderde koks.  De recepten zijn troostrijk, relaxed, kunnen dienen als opkikker en zorgen voor focus en balans. Voorafgaand aan de recepten zijn er korte aandachtspunten om je beter te kunnen focussen. Iets wat goed past in een “mind” boek. Astrologie, ademwerk, ayurveda, schrijven enzovoort komen ook even aan bod.

In Mind Food wordt gebruik gemaakt van ingrediënten die je wellicht niet in de voorraadkast hebt, zoals bijvoorbeeld henneppoeder, cbd-olie en ashwaganda (een plantensoort). In sommige gerechten wordt hier een alternatief voor gegeven.

Je hebt ingrediënten nodig zoals: kikkererwtenmeel, tapiocameel, kimchi, pruikzwampoeder en zo meer. Het kan een uitdaging zijn om daarmee aan de slag te gaan. Maar er staan ook recepten in waar je niet veel extra’s voor nodig hebt.

Naast recepten met namen die we wel vaker tegenkomen zoals pittige pompoen, polenta, havermout met noten en bosvruchten kom je ook bijzondere gerechten tegen zoals harissatamales met botermais of gerookte wortel op houtskoolpannenkoeken. Een recept voor deze pannenkoeken vind je onder het hoofdstuk “Fermenteren kun je leren”.

Een paar recepten waar ik geen ingrediënten voor nodig heb die ik waarschijnlijk maar één keer zal gebruiken ga ik maken omdat ik daar nieuwsgierig naar ben. Het recept Cacaobietjes uit de oven met cacaonibs, venkel-, komijn- en korianderzaad ga ik zeker uitproberen. Ook de Gegratineerde zoete aardappel met chilipeper lijkt me erg de moeite waard.

Ben je geïnteresseerd in wat voedsel met je “mind” kan doen en houd je er wel van dat recepten niet standaard zijn, dan is Mind Food de moeite waard.

Mind Food | Lauren Lovatt
Terra | € 25,99
ISBN | 9789089899217