Diepvriesmaaltijden. Het heeft iets sneus zo’n eenpersoons bakje vol toevoegingen en weinig groenten. De Beste Freezer Meals bewijst dat dat helemaal niet nodig is. Ten minste als je je diepvriesmaaltijden zelf maakt. Veel meer dan een extra portie home made soep of wat appelmoes vries ik zelf eigenlijk nooit in. Maar daar gaat wellicht verandering in komen.

diepvriesmaaltijden

Karrie Truman vond het, net als veel andere drukbezette ouders met kinderen, een hele opgave om vlug-vlug uit het werk een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Voor haar is dé oplossing koken als je tijd hebt en dat invriezen voor later. Een soort ultieme vorm van meal preppen want ze duikt rustig een dag de keuken in om voor een hele maand te koken. En dat voor een man en vier kinderen: dat zijn mega hoeveelheden!

Voor we gaan diepvrieskoken worden we eerst ingewijd in de feiten en fabels van invriezen. Wat kan wel en wat kan niet. Hoe lang kun je ingevroren maaltijden bewaren en wat is de slimste manier om de vriezer in te delen. Alvast één tip: lucht is je vijand. Het neemt ruimte in en zorgt voor vriesbrand (van die droge grijzige vlekken). Ontdooien doe je in de koelkast maar in geval van “nood” kan het eten ook direct in de oven of op de ontdooistand in de magnetron.

Superhandig is dat de recepten al zijn ingedeeld in batches. Per batch kook je 6-8 porties. De hoeveelheden zijn tot 5 batches uitgerekend. Dat zijn maar liefst 30-40 porties. Schrik dus niet van de hoeveelheden. Zo heb je voor 18 porties kip tikka masala 3 kilo kip en bijna 5 liter passata nodig.
De Beste Freezer Meals is vertaald uit het Amerikaans. Op zichzelf hoeft dat geen probleem te zijn, maar het is jammer dat het bij een letterlijke vertaling gebleven is. Sommige ingrediënten zijn in Nederland niet goed verkrijgbaar terwijl er een alternatief bedacht kan worden. Queso fresco, monterey jack kaas, shortening crisco en root beer zijn zo maar wat voorbeelden waarbij iedereen nu zelf op zoek moet naar een vervanger (root beer blijkt trouwens frisdrank te zijn en is verkrijgbaar bij de grotere AH).

Afgezien van het kritiekpuntje over de vertaling is het een zeer praktisch en handig kookboek. Symbolen boven de lijst met ingrediënten geven aan of de maaltijd vega, vegan, glutenvrij, snel of goedkoop is. Het hoofdstuk met basisrecepten is slim. Maak een grote hoeveelheid pizzadeeg of spaghettisaus en je kunt a la minute iets tevoorschijn toveren, bijvoorbeeld bij onverwacht bezoek. Ook een briljant idee: koekjesdeeg in bolletjes verdelen en invriezen, die je vervolgens los in diepvrieszakken bewaart. Bij acute zin in iets lekkers trek je een zak uit de vriezer en een half uur later heb je vers gebakken koekjes.

Dus of je nu in de voetsporen van Karrie Truman wilt treden om in één keer voor een hele maand te koken of het boek gebruikt om gewoon een extra portie in te vriezen, de vriezer is vanaf nu je beste vriend.

Koop bij bol.com

De Beste Freezer Meals – Karrie Truman – Karakter Uitgevers B.V. – ISBN9789045219813 – €19,99