We kennen Sam Stern van eerder verschenen kookboeken waarvan Virgin to Veteran het  bekendste is. Het nu verschenen boek Slimme eenpersoonsmaaltijden is net zo groot en stoer als zijn vorige boek en weer net zo handig en slim van opzet. Het boek begint met een inleiding die ons meer vertelt over koken voor jezelf. Sam Stern heeft recepten bedacht waarbij je met één hoofdingrediënt twee verschillende gerechten maakt. Als je het ene recept hebt bereid dan is het volgende, voor de volgende dag, eigenlijk al half af. Want mensen die alleen voor zichzelf koken lopen vaak aan tegen het feit dat ingrediënten voor 2 of 4 personen verpakt zijn. Dat is met dit boek dus geen probleem meer en bovendien is het vaak goedkoper om ingrediënten in grotere hoeveelheden te kopen.

Sommige mensen zien koken voor één persoon als een noodzakelijk kwaad. Het is erg verleidelijk om snel met iets kant-en-klaars op de bank te ploffen. Maar je kunt er, zoals Sam Stern ons leert, ook anders tegenaan kijken. Want, zegt hij, koken voor jezelf betekent ook dat je uitgebreid kunt experimenteren en met niemand rekening hoeft te houden. Na de inleiding volgt een overzicht van keukenbenodigdheden en handige tips. Daarna volgen de recepten. En dan blijkt hoe ingenieus die in elkaar zitten. Want je kunt een gerecht in tweeën delen zodat je de volgende dag een andere maaltijd kunt maken maar je kunt dat ook niet doen en dan heb je dus een maaltijd voor twee of meer personen!

Echt heerlijke gerechten trekken aan ons voorbij. Het begint met Kip met bier en sinaasappel en van de helft van de kippendijen maak je de volgende dag een Aziatische kipsalade. Koop en braad een rollade van 1 kilo en maak daar de dagen erna vier verschillende gerechten mee. En zo gaat het maar door. Allemaal geweldige recepten die van iedere maaltijd een feestje maken. Van eenvoudig zoals Romige pasta met gerookte zalm of Kabeljauw met chorizo, pesto-aardappels en erwtjes tot recepten die op bijzondere dagen op tafel komen zoals Eendenborst met rooksmaak en gegrilde asperges of Lamscarré met couscous en gegrilde aubergine.
Maar zelfs de feestrecepten zijn prima te maken op een doordeweekse dag.

Het boek Slimme eenpersoonsmaaltijden is een feest voor mensen die éénpersoonskokers zijn maar zeker ook voor mensen die voor meer personen koken. Een recept voor vier of zes personen zodanig aanpassen dat het voor één geschikt is, is niet altijd handig maar andersom gaat prima!
Naast veel van de recepten zien we lekkere smulfoto’s van het eindresultaat. Hier en daar staan ook wat kleine tips en trucs om het allemaal nog handiger aan te pakken.

Een aanrader! Ook voor meerkokers.

Slimme eenpersoonsmaaltijden – Sam Stern – Good Cook B.V. – ISBN 9789461431653 – €22,50

Bekijk op bol.com