Na het verschijnen van Basics to Brilliance in 2016 was het tijd voor een Basics to Brilliance Kids. Want jong geleerd is oud gedaan, niet waar? Donna Hay is inmiddels wereldberoemd. Deze Australische culi heeft maar liefst 26 boeken op haar naam staan, schrijft columns, ontwerpt keuken- en kookspullen en heeft zelfs een eigen voedingslijn (niet te koop in Nederland).

In Basics to Brilliance Kids staan stap-voor-stap recepten die kinderen zelf kunnen maken (met een beetje hulp hier en daar) of waar je gezellig samen de keuken voor induikt. Dit is alvast truc 1 bij moeilijke eters: laat ze zelf meekoken. Truc 2 komt ook ruimschoots aan bod: voeg ongemerkt extra verse ingrediënten toe. En nog een beproefde truc: heb je eenmaal een topper te pakken, varieer er dan op los.

Basics to Brilliance

Het boek begint met een aantal veiligheidstips over hete ovens, scherpe messen en apparaten, maar ook een beetje basishygiëne. De recepten volgen ontbijt, lunch en diner hoewel het je natuurlijk vrij staat om de saucijzenrolletjes of kiploempiaatjes als snack te serveren. Hoe leuk is het als zoon- of dochterlief zelfgemaakte kipnuggets opdient of gehaktballetjes couscous op tafel zet!
De zalmvissticks met ovenfriet zal zeker in de smaak vallen net als de hamburgers. Uiteraard staan er ook ‘normale’ gerechten in van soep en salades tot risotto. Mijn dochter was echter direct geïnteresseerd in het hoofdstuk Snacks. Niet moeilijk te bedenken waarom als je de gerechten ziet; milkshakes, ijslolly’s en veel recepten met chocolade. Ze is een enorme zoetekauw vandaar.

Hier en daar worden dadels, quinoa of ahornsiroop gebruikt maar over het algemeen zijn het klassieke ingrediënten. De roze watermeloenlimonade staat hier thuis komende week zeker op het menu met dat warme weer (watermeloen, kokoswater en citroensap plus veel ijsblokjes). Als je het zelf maakt weet je precies wat er ingaat. En dat zijn vooral veel verse producten.

Er volgt nog een hoofdstuk Zoete lekkernijen. Uiteraard zitten er caloriebommetjes tussen, zoals de chocolade-fudge-cake maar ook wortel-rozijnenmuffins en waar mogelijk gebruikt Donna volkorenmeel.
Een uitgebreide woordenlijst en register maakt het mooie, grote hardcover boek compleet. Ik denk dat kinderen vanaf een jaar of 7 met begeleiding en vanaf een jaar of 11 zelfstandig met Basics to Brilliance Kids uit de voeten kunnen. Maar kinderachtig zijn de recepten nergens; in die zin is het zeker geen kinderkookboek. De prachtige foto’s en korte teksten zullen ook minder ervaren volwassen koks aanspreken.

Misschien een leuk cadeau voor een mooi eindrapport, waar je als ouder ook plezier van zult hebben (iemand die voor je kookt is altijd fijn).

Koop bij bol.com

Basics to Brilliance Kids – Donna Hay – Uitgeverij Unieboek Het Spectrum b.v. – ISBN 9789000358649 – € 25,00