Wokking lekker van Danny JansenZo onderhand weet iedereen wel wie Danny Jansen is. De vriendelijke TV-kok met zijn leuke glimlach vergeet je dan ook niet snel. Danny is veel meer dan alleen maar TV-kok. Hij is van huis uit Patissier en heeft op dat gebied de top bereikt. Maar ook kennen we hem van zijn mooie kookboeken met Aziatische recepten. In het kookprogramma “Grenzeloos koken Azië” (meer dan 150 afleveringen) leerde hij ons de Oosterse keuken kennen. Danny Jansen is een kok met veel respect voor de ingrediënten die gebruikt worden en vooral een liefhebber van traditionele gerechten. En hij is een verwoed verzamelaar van oude kookboeken.

Zijn nieuwste boek is Wokking lekker met 55 snelle en simpele recepten om uit de wok te toveren. In het eerste hoofdstuk legt Danny alles uit over de wok. Je hoeft echt niet persé een grote wokbrander te hebben. Het thuiswokken is een kwestie van techniek, juiste volgorde en goede ingrediënten. Na die paar pagina’s weet je alles over de juiste wokpan, hoe je die moet inbranden, welke olie je moet gebruiken en nog meer hele fijne woktips.

Al snel gaan we over naar de recepten in de hoofdstukken Wok-A-Licious, Wokking snel, Out of the wok, Wok around the World en Wokking Sweet. Een stroom van overheerlijke en originele recepten trekt aan je voorbij. Het ziet er allemaal zo smakelijk en lekker uit. De kleuren en geuren spatten van de pagina’s af. Watertandend lezen we over een Pittige vegawok met aubergine, komkommer, limoenblad & tofu. Een zalmcurrywok met shiitakes, doperwten & currysaus. Een nasi goreng extra tropisch. Een hoisin witlofwok. Een kabeljauwwok met gember & sugar snaps. Een frikandellenwok (ja echt!) en dan hebben we het nog niet gehad over de zoete woks. Een Pina-coladawok met gezouten karamelsaus of suikernootjes uit de wok. Maak eens appeltaartjes uit de wok of verras je gasten met Hot-cold Mangotrifle.

Wokking lekker staat in het teken van snel en makkelijk. De gerechten worden dan ook veelal gemaakt met ingrediënten die je zo kunt kopen. Voorgesneden groente bijvoorbeeld. Maar aan het einde van het boek krijgen we ook alle handvaten om een heleboel heerlijkheden zelf te maken. Van koskosmakronen tot gele currypasta en van knoflooksaus tot hoisinsaus. We eindigen met een overzicht van de soorten noedels en rijst die er zijn. Erg handig!

Snel, makkelijk en toch gezond. Wokking lekker zal heel veel mensen inspireren tot het maken van een goede en smakelijke maaltijd. Mis dit boek niet!

Bekijk op bol.com

Wokking lekker – Danny Jansen – A.W. Bruna Uitgevers – ISBN 9789400508859 – €16,50

Het recept voor Vietnamese gemberkip met Shanghai paksoi krijg je cadeau op Culinette.nl